Ukrajina uvaja štiri področja COVID-19

ponedeljek, 03. avgust 2020

 
Posebna komisija za tehnološko in okoljsko varnost bo razdelila skupnosti in ne celotne regije na zeleno, rumeno, oranžno in rdečo področje glede na nevarnost širjenja COVID-19. Oblasti v okrožjih in mestih bodo morale ustrezno zaostriti ali ublažiti ukrepe. Področja temeljijo na štirih kazalnikih, ki jih bomo pregledali vsakih pet dni.
 
Interaktivni zemljevid Centra za javno zdravje prikazuje le obarvana območja brez podrobnih epidemioloških podatkov o stopnjah testiranja ali števila odkritih okužb.
 
Osnovni ukrepi za skupnosti z zeleno stopnjo nevarnosti COVID-19 vključujejo obvezno nošenje mask pri javnem prevozu in v javnih prostorih. Velja omejitev  največ ene osebe na petih kvadratnih metrih pri množičnih prireditvah. Kinodvorane delujejo s polovično zmogljivostjo.
 
Na rumeni stopnji nevarnosti velja dodatna omejitev prepovedi obiskov ustanov za oskrbo starejših.
 
Oranžna stopnja še dodatno zaostri omejitve: nastanitvene storitve (hostli, počitniški kampi in  letovišča), razen hotelov, pa tudi telovadnice, fitnes centri, umetniške in kulturne ustanove se morajo zapreti. Načrtovane hospitalizacije je treba odpovedati. Množične prireditve so omejene na 100 ljudi in največ eno osebo na 20 kvadratnih metrov. Restavracije in zabavišča ne delujejo po polnoči.
 
Če ima skupnost več kot 75% bolnišničnih postelj zasedenih s pacienti COVID-19, območje postane rdeče.
 
Na področjih rdečo stopnjo se ustavi javni prevoz, zaprejo se šole in izobraževalne ustanove, trgovski centri, kavarne in restavracije.
 
 
Spomnimo, Ukrajina je tako imenovano "prilagodljivo karanteno" podaljšala do 31. avgusta. 10. junija je vstopila v četrto fazo ukinitve karantene. Restavracije v notranjih prostorih in  domači leti so bili obnovljeni 5. junija, mednarodni leti 15. junija,
 
 Več informacij o potovanjih iz Slovenije v Ukrajino se redno posodablja na spletni strani Veleposlaništva RS v Kijevu in strani Faceebook https://www.facebook.com/SLOinUKR.

Pripravil:
Taras Prytula
Ekonomski svetovalec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
E: Taras.Prytula@gov.si


Več informacij o poslovanju v Ukrajini