Unipetrol Group zaključuje doslej največjo investicijo v češko petrokemično industrijo

četrtek, 01. oktober 2020

S prevzemom drugega dela nove tovarne za polietilen v mestu Litvinov, je češki rafinerijski in petrokemični holding Unipetrol Group zaključil doslej največjo naložbo v češko petrokemično industrijo.

Letos spomladi je Unipetrol začel z obratovanjem v prvem delu nove tovarne, kjer proizvajajo naravni polietilen. Zdaj pa odpirajo še drugi del tovarne, kjer bodo proizvajali črni polietilen.

Skupna vrednost investicije je znašala 9,6 mlrd CZK, kar je približno 354,2 mio EUR.

Predsednik uprave Unipetrola, Tomasz Waitrak, je v izjavi za javnost povedal, da podjetje kljub neugodnim makroekonomskim razmeram še vedno računa na večje naložbe v proizvodno tehnologijo.

Nova enota za polietilen bo letno proizvedla 270.000 ton najsodobnejšega polietilenskega granulata visoke gostote. S tem se bo znatno povečala proizvodnja tovarne v mestu Litvinov na Češkem. Manjša energetska intenzivnost in večja proizvodna stabilnost, ki jo prinašajo sodobne proizvodne tehnologije, bosta imeli manjši vpliv na okolje.

Nedavno je skupina Unipetrol Group, ki je v lasti poljskega državnega podjetja PKN Orlen, napovedala, da bo odprla prve tri javne vodikove polnilne postaje za prevoz na Češkem. Podpis sporazuma s češkim podjetjem Bonett določa, da bo Bonett zgradil tri polnilne vodikove postaje na obstoječih bencinskih črpalkah v mestih Praga, Litvinov in Brno.

V drugem četrtletju leta 2020 je skupna prodaja v petrokemičnem holdingu Unipetrol upadla za več kot -50 % in dosegla 15 mlrd CZK. Takšen padec prodaje je posledica nizkih marž v rafineriji in petrokemični industriji, procesa preoblikovanja petrokemične tovarne v mestu Litvinov in omejitev v zvezi z ukrepi, sprejetimi proti širjenju korona virusa.Unipetrol Group je del koncerna Polski Koncern Naftowy ORLEN SA, ki se ukvarja s predelavo in trgovanjem s surovo nafto. Podjetje je bilo ustanovljeno septembra 1999, sedež pa ima v mestu Plock na Poljskem. V letu 2019 so prihodki koncerna znašali 24,5 mlrd EUR, v njem pa je zaposlenih 20.262 delavcev.

Viri: Factiva, bne IntelIiNews

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije