Upad egiptovskega turističnega sektorja - zasedenost v glavnih egiptovskih turističnih letoviščih se giblje med 20-40 %

četrtek, 20. avgust 2020

Stopnja zasedenosti hotelov v ključnih egiptovskih letoviščih ob Rdečem morju se je zaradi pandemije precej znižala. V letoviškem območju Hurgada imajo trenutno zasedenih 30-40 % kapacitet, v območju Sharm el Seikh pa 20-25 %.

Pandemija korona virusa je egiptovskemu turističnemu sektorju zadala težek udarec. Turistični sektor predstavlja za Egipt pomemben vir dohodka, saj ustvari približno 15 % BDP države.

Zaradi pandemije so bili hoteli v Egiptu zaprti 2 meseca, nato pa so se v maju nekateri hoteli ponovno odprli, sprva le s 25 % zmogljivostjo, ki so jo nato povečali na 50 %. Država je v začetku julija ponovno odprla tudi letališča za mednarodne komercialne lete.

Kamel Abou Aly, predsednik združenja za naložbe v turizem ob Rdečem morju, je povedal, da se trenutno stopnja zasedenosti hotelov v letoviškem resortu Hurgada giblje med 30 % in 40 %. To turistično območje trenutno beleži največjo zasedenost med letovišči ob Rdečem morju. Egipt ima ob Rdečem morju 252 hotelov s 70.000 sobami.

V egiptovskem hotelskem združenju so povedali, da turistično območje Sharm el Sheikh trenutno beleži 20-25 % zasedenost v hotelih. Stopnja zasedenosti se iz dneva v dan povečuje, saj si Egipčani želijo preživeti poletne počitnice na obalnih območjih. Vsi hoteli se morajo držati strogih zdravstvenih in varnostnih protokolov, če želijo pridobiti dovoljenje za ponovno poslovanje.

Pandemija COVID-19 je hudo prizadela vse turistične destinacije v Egiptu, vključno z mondenim letoviščem El Gouna ob Rdečem morju. Povpraševanja po počitnicah v tem letovišču je zaradi pandemije bistveno manj, zmanjšati pa so morali tudi zmogljivosti, da bi v hotelih lahko zagotovili več socialne distance. Največjo težavo pa predstavljajo različni potovalni nasveti po posameznih državah in dejstvo, da se ti ves čas spreminjajo.

Egiptovski turistični sektor je v letu 2019 zabeležil izjemno, 21 % rast, saj ga je lani obiskalo 13,6 mio turistov.

Viri: Factiva, Reuters, Arab Finance

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma