Upad turške proizvodnje na zgodovinsko nizko raven

četrtek, 30. april 2020

Aprila se je v Turčiji stopnja izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, ki jo je objavila Turška centralna banka, močno znižala na 61,9 %. Do sedaj so najnižjo stopnjo izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti zabeleženih sredi svetovne finančne krize leta 2009, ko je znašala 62 %. Hkrati se je indeks zaupanja v turško proizvodnjo aprila znižal na 66,8 in je najnižji od februarja 2009. Tudi indeks pričakovanih izvoznih naročil se je znižal na 39,6 točke (pri tem indeks 100 označuje optimistično raven naročil).

Pandemija korona virusa ima velik negativen vpliv na gospodarsko aktivnost, kar kaže na visoko stopnjo padca gospodarstva v Turčiji. Turčija je sedma najbolj prizadeta država na svetu zaradi izbruha korona virusa, saj je bilo 27. aprila v Turčiji potrjenih več kot 110.000 primerov okužb in 2.800 smrti.

Turški proizvajalci niso bili primorani začasno prekiniti ali zmanjšati proizvodnjo zaradi zdravstvenih in varnostnih razlogov, tako kot v storitvenem sektorju, kjer bodo posledice še mnogo hujše. Kljub temu so pandemija in ukrepi, sprejeti za njeno omejevanje, zmanjšali domače in izvozno povpraševanje ter ustvarili težave proizvajalcem pri pridobivanju določenih materialov, delov in prevozov končnih izdelkov.

Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti v izvozno usmerjeni avtomobilski industriji je aprila padla na le 42,9 % v primerjavi z 80,6 % v marcu. Številne tovarne vozil in delov so začasno zaprte, nekatere pa obratujejo z zmanjšano zmogljivostjo. Podoben padec je doživela izvozno usmerjena tekstilna industrija, kjer se je stopnja proizvodne izkoriščenosti v aprilu znižala na 44,3 % iz 78,1 % v marcu. Najbolj je izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti padla v panogah, ki proizvajajo trajne in poltrajne izdelke široke porabe ter naložbene dobrine. Nasprotno pa so panoge, ki dobavljajo osnovne prehrambne, zdravstvene in higienske izdelke, ohranile stabilno izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti.

EIU napoveduje, da se bo stopnja izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti v turški industriji v prihodnjih mesecih še naprej zniževala, saj se zmanjšujeta tudi domače in zunanje povpraševanje. Po solidni rasti realnega BDP v prvem četrtletju leta 2020, EIU v obdobju april-junij napoveduje močan upad realnega BDP. Ta lahko preseže -14,4 % upad, ki so ga v Turčiji zabeležili v prvem četrtletju leta 2009. To pa bo seveda vplivalo tudi na upad turškega BDP v tem letu. EIU napoveduje, da se bo turški BDP v letu 2020 zmanjšal za -3,5 %.

Vir: Factiva, Economist Intelligence