Uredba glede nadzora tujih naložb v Franciji

petek, 10. januar 2020

1. 1. 2020 je bila v Uradnem listu objavljena uredba glede nadzora tujih naložb v Franciji z namenom zaščite podjetij v strateških sektorjih pred določenimi tujimi prevzemi.

Prag udeležbe, ki bo sprožil nadzor tujih naložb v Franciji, se znižuje na 25 % kapitala (prej 33 %) oz. deleža glasovalnih pravic pravne entitete v Franciji. Že obstoječim področjem nadzora, se pridružujejo nova področja, kot so: pisni tisk in spletne storitve tiska političnih in splošnih informacij, prehranska varnost, shranjevanje energije in kvantne tehnologije. Med kritične tehnologije, ki so opredeljene v odloku, se uvrščajo: kibernetska varnost, umetna inteligenca, robotika, proizvodnja aditivov, polprevodniki.

Podjetja se lahko obrnejo na administracijo v zvezi z informacijami glede senzibilnosti njihove proizvodnje. Prav tako mora vlagatelj na zahtevo sporočiti tudi povezave s tujimi državami ali javnimi organi. Te povezave bodo lahko vplivale za zavrnitev izdaje dovoljenja za naložbo.

Kot je sporočilo francosko ministrstvo za gospodarstvo in finance, uredba predvideva tudi enostavnejše in hitrejše postopke nadzora. Prvi odziv je predviden v 30 dneh, kar naj bi zagotavljalo privlačen pravni okvir za mednarodne vlagatelje.

Besedilo uredbe in odloka je dostopno na spletnih straneh www.legifrance.gouv.fr.

Gre za ukrep, ki je bil predviden v okviru zakona PACTE. Med zadnjimi večjimi združitvami/prevzemi v letu 2019 so: PSA in Fiat Chrysler ter Tiffany in LVHM.

Pripravila:
mag. Breda Korošec, pooblaščena ministrica
Veleposlaništvo RS v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si