Uspešna odprava slovenskih gospodarstvenikov v Kijev - veliko priložnosti za sodelovanje

četrtek, 10. oktober 2013

Delegacija slovenskih gospodarstvenikov je v Kijevu pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije iskalo možnosti za skupne posle. V okviru obiska so se predstavniki štirinajstih slovenskih podjetij z različnih področij udeležili slovensko-ukrajinske poslovne konference z individualnimi srečanji ter srečali s predstavniki ukrajinskih institucij, s katerimi so uspešno navezali poslovne stike.

 

V Kijevu je bila v ponedeljek, 16. septembra, v sodelovanju s kijevsko gospodarsko zbornico organizirana slovensko-ukrajinska poslovna konferenca, na kateri je bilo predstavljeno poslovno in investicijsko okolje v Sloveniji in Ukrajini. Ob robu poslovne konference so bili izvedeni poslovni pogovori med slovenskimi podjetji in predstavniki okoli 50 ukrajinskih podjetij.

 

 

Slovenska gospodarska delegacija se je srečala tudi z vodstvom in eksperti European Business Association (EBA), ki so podrobneje predstavili davčne in zakonodajne vidike poslovanja na ukrajinskem trgu, v prostorih slovenskega veleposlaništva pa tudi s člani Slovensko-ukrajinskega združenja podjetnikov in predstavniki slovenskih podjetij, ki živijo v Ukrajini. V času gospodarske delegacije so potekali tudi obiski in sestanki s kijevskimi podjetji in institucijami.

 

Namen poslovnega obiska je bilo iskanje priložnosti za medsebojno sodelovanje med slovenskimi in ukrajinskimi podjetji ter vzpostavitev novih in/ali poglobitev obstoječih poslovnih kontaktov.  Ukrajina se uvršča med dvajset najpomembnejših izvoznih trgov Slovenije. Blagovna menjava je lani presegla 230 milijonov evrov, pri čemer je slovenski izvoz v Ukrajino dosegel skoraj 220 milijonov evrov. Trend rasti blagovne menjave med Slovenijo in Ukrajinopa  se nadaljuje tudi v letošnjem letu. 

 

Predstavniki slovenskih podjetij so si enotna, da poslovanje na ukrajinskem trgu ni enostavno, saj je pogosto pogojeno s številnimi birokratskimi ovirami, z dolgotrajnimi postopki, včasih tudi korupcijo. Kljub temu pa so prepričana, da se na ukrajinskem trgu ponujajo številne priložnosti, kar se je izkazalo tudi pri individualnih srečanjih s predstavniki ukrajinskih podjetij. V času obiska je bilo po besedah udeleženih podjetij vzpostavljenih veliko obetavnih poslovnih stikov, sklenjenih pa tudi nekaj konkretnih dogovorov ter podpisana pogodba med slovenskim in ukrajinskim podjetjem.  

 

Da je v ukrajinski trg smiselno vlagati, so potrdili tudi predstavniki podružnic slovenskih podjetij v Kijevu, ki so se pridružila slovenski delegaciji v času obiska. Kljub relativno nestabilnemu poslovnemu okolju denimo Krka, Iskratel, Eti, Hidria in Alpina beležijo spodbudne poslovne rezultate v Ukrajini.