Uspešno poslovanje nemškega podjetja SAP na ruskem trgu

sreda, 23. maj 2018

Večina zahodnih tehnoloških podjetij se v Rusiji srečuje s težavami zaradi omejevalnih pravil in povečevanja lokalne konkurence. Podjetje SAP iz Nemčije pa kljub oviram na ruskem trgu uspešno posluje.

SAP je vodilni ponudnik na ruskem trgu programske opreme za načrtovanje poslovnih dejavnosti in je prisoten v 53 od 100 največjih ruskih podjetij po prihodkih. Največji uspeh je podjetje doseglo prav v času intenzivnega pravnega pritiska na tuje tehnološke družbe, ko so ruskim oblastem z zakonom dovolili iskati pomanjkljivosti v njihovi programski opremi.

Medtem ko podjetja Oracle, Microsoft in Google izgubljajo tržni delež na ruskem trgu, pa je Rusija eden od najhitreje rastočih trgov za podjetje SAP. V letu 2017 so se prihodki družbe na ruskem trgu povečali za približno tretjino na 468 mio EUR. Njihove programske rešitve so v pomoč pri vodenju največjih državnih podjetij v energetiki, v kovinski industriji, v transportnih podjetjih in v maloprodaji. Nemški SAP je veliko vložil v ruski trg, sponzoriral je celo nogometni klub Zenit.

Posledično SAP stalno pridobiva nove posle, vključno z dobavo aplikacij v oblaku, ki so nadgradnja obstoječe programske opreme. V aprilu 2017 je SAP v največji ruski banki Sberbank, ki je v državni lasti, vzpostavil nov SAP sistem človeških virov, ki pokriva 230.000 zaposlenih.
SAP je največje evropsko podjetje za programsko opremo, ter četrto na globalni ravni glede na višino prodaje, za ameriškimi konkurenti Microsoft, Oracle in IBM. Osredotoča se na programsko opremo za načrtovanje poslovanja, medtem ko imajo njegovi konkurenti bolj raznoliko ponudbo.

Microsoft ima v Rusiji precej težav, ker se njegova programska oprema, usmerjena v računovodstvo, sooča z neposredno konkurenco vodilnega ruskega ponudnika na tem področju, 1C. Tudi podjetje Oracle je v zadnjem desetletju precej zmajšalo svoj tržni delež. Google in Facebook imata veliko konkurenco v lokalnih ponudnikih; RuskiYandex ima na trgu največji tržni delež na področju iskalnikov, VKontakte pa največji tržni delež na področju družabnih omrežjih. Nedavne spremembe protimonopolnih pravil in zakonodaje o podatkih so prav tako povečale pritisk na obe podjetji. SAP je od tujih tehnoloških podjetij edini, ki je na svojem področju vodilni konkurent na ruskem trgu. V letu 2017 je imel na ruskem trgu 50 % tržni delež.

Vir: Dow Jones Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT