Uspešno zaključen azerbajdžansko slovenski poslovni forum v Ljubljani

ponedeljek, 13. junij 2011

Petkovega slovensko-azerbajdžanskega poslovnega foruma in bilateralnih srečanj v ljubljanskem Grand hotelu Union se je udeležilo več kot 120 udeležencev, ki sta jih nagovorila predsednika obeh držav, dr. Danilo Türk in dr. Ilham Alijev, podpisan pa je bil tudi memorandum o medsebojnem sodelovanju med slovensko in azerbajdžansko agencijo za pospeševanje tujih investicij in izvoza.

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) skupaj z azerbajdžansko agencijo za promocijo investicij in izvoz (AZPROMO) med 8. in 12. junijem 2011 organizirala obisk delegacije azerbajdžanskih gospodarstvenikov, ki je spremljala uradno delegacijo azerbajdžanskega predsednika dr. Ilhama Alijeva med obiskom v Sloveniji. Pod pokroviteljstvom JAPTI je bil organiziran tudi slovensko azerbajdžanski-poslovni forum v Grand hotelu Union, ki se ga je udeležilo 66 slovenskih in 47 azerbajdžanskih gospodarstvenikov, ki so iskali priložnosti za medsebojno poslovno sodelovanje.


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je v uvodnem nagovoru izrazil prepričanje, da bodo gospodarstveniki obeh držav v teh dneh ne le vzpostavili stike, temveč se bodo tudi dogovorili za konkretno sodelovanje. Kot je pojasnil, se moramo bolje spoznati, da bi lahko zagnali boljše gospodarsko sodelovanje med državama. Izrazil je upanje, da bo današnji poslovni forum uspel narediti korak naprej v smeri medsebojnih prizadevanj za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama. »Slovenija je tista država v Evropski uniji, na katero se lahko Azerbajdžan zanese,« je še dodal.

 


Nagovor slovenskega predsednika, dr. Danila Türka


Predsednik Azerbajdžana, dr. Ilham Alijev je poudaril, da je za Azerbajdžan najpomembnejši cilj diverzifikacija gospodarstva, saj si močno prizadevajo, da ne bi bili odvisni le od energetskega sektorja. Trudijo se, da bi čim bolj razvili tudi druga področja, predvsem področje turizma, kmetijstva, informacijskih tehnologij, obnovljivih virov energije in industrije. »Smo dežela, ki je odprta za tuje investicije, želimo jih privabiti tudi v zasebni sektor, in prepričan sem, da današnji poslovni forum ne bo dal le novih idej, temveč bodo rezultati kmalu vidni tudi konkretnih poslih,« je še poudaril Alijev.
Nagovor azerbajdžanskega predsednika, dr. Alijeva


»Slovenija je odprto, inovativno in izvozno naravnano gospodarstvo, ki si prizadeva zgraditi močne bilateralne odnose z obstoječimi in potencialnimi tujimi poslovnimi partnerji, še posebej z državami JV Evrope, BRIK in osrednje Azije, je poudaril Igor Plestenjak, direktor JAPTI. Izrazil je prepričanje, da je med Slovenijo in Azerbajdžanom veliko priložnosti, pa tudi velik interes za medsebojno sodelovanje, kar ne nazadnje dokazuje tudi več kot 200 dogovorjenih bilateralnih srečanj med udeleženci dogodka, ki so se odvili po forumu. V nadaljevanju je predstavil investicijsko okolje Slovenije, sektorje, ki bi bili zanimivi za investitorje in finančne spodbude, ki jih tujim investitorjem ponuja JAPTI. »Relativno skromna trgovinska bilanca med Slovenijo in Azerbajdžanom ter potenciali v številnih gospodarskih sektorjih kažejo na to, da je neizkoriščenih poslovnih priložnosti med državama precej,« je še dodal.

Gotovost, da današnje srečanje predstavlja začetek uspešnega in plodnega poslovnega sodelovanja med gospodarstveniki obeh držav, je izrazil tudi Adil Mammadov, direktor azerbajdžanske agencije za promocijo investicij in izvoz (AZPROMO). »Azerbajdžan tuje vlagatelje vabi z dobro lokacijo, poceni in kvalificirano delovno silo, dobro razvito infrastrukturo, dobro klimo in politično ter finančno stabilnostjo,« je dejal. Kot najbolj zanimivo področje za sodelovanje je izpostavil kmetijstvo, s katerim se v Azerbajdžanu ukvarja skoraj polovica prebivalcev, naše izkušnje in njihove ugodne podnebne razmere pa po njegovem mnenju obetajo možnosti sodelovanja. Opozoril je na dejstvo, da Slovenija za azerbajdžanske proizvajalce lahko predstavlja vstopna vrata na trg Evropske unije, sodelovanje slovenskih podjetij z Azerbajdžanom pa predstavlja vstop na celoten trg nekdanje Sovjetske zveze, kar predstavlja skoraj 300 milijonski trg.

Poudaril je, da je Azerbajdžan dosegel največji skok na lestvici poslovnih okolij Doing Business 2010 v zgodovini te lestvice, ko je leta 2010 iz 97. mesta skočil na 33. mesto (med 183 državami). Azerbajdžan se ponaša tudi z enim najhitrejših postopkov za ustanovitev podjetja, saj je le to moč odpreti že v treh dneh.


Instrumente, s katerimi Azerbajdžan spodbuja tuje investitorje je predstavil tudi izvršni direktor azerbajdžanske investicijske družbe (AIC) Afgan Isayev. Še vedno prevladujejo investicije v energetski sektor, največ tujih investitorjev je iz Turčije, Velike Britanije in ZDA, vendar je poudaril, da podpirajo predvsem investicije v ne- energetske sektorje ter kot prioritetne izpostavil naslednje sektorje: kmetijstvo, predelava hrane, logistika, turizem, alternativni viri energije, telekomunikacije, gradbeništvo.


Mitja Jelnikar iz podjetja Iskratel, ki je že šest let prisotno na tamkajšnjem trgu, od leta 2009 tudi z lokalno družbo Iskratel Baku, pa je predstavil konkretno izkušnjo poslovanja z Azerbajdžanom. Kot bistvene elemente za uspeh je poudaril konkurenčen izdelek, poznavanje lokalnega trga in okolja, sposobnost prilagajanja kupcem, motivirane sodelavce, dolgoročno sodelovanje in potrpežljivost.


Ob zaključku poslovnega foruma sta Igor Plestenjak, direktor JAPTI in Adil Mammadov, direktor AZPROMO podpisala memorandum o sodelovanju, s katerim si bosta obe strani prizadevali za povečano gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Azerbajdžanom.Podpis memoranduma o sodelovanju, Adil Mammadov, direktor AZPROMO in Igor Plestenjak, direktor JAPTI


Fotografije: IFP, d. o. o.