V Albaniji bodo zgradili prvo plavajočo sončno elektrarno

četrtek, 08. april 2021

Albanija bo kmalu dobila svojo prvo plavajočo sončno elektrarno. Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je zanjo že odobrila posojilo v višini 9,1 mio EUR.

Plavajoča elektrarna bo imela zmogljivost 12,9 MW in bo postavljena v skladu z načrti Albanije za doseganje ciljev obnovljive energije.  Predstavljala bo preboj v zeleni tehnologiji in bo hkrati tudi prva plavajoča sončna elektrarna te velikosti na Zahodnem Balkanu.

Zgrajena bo na rezervoarju hidroelektrarne Vau i Dejës, ki jo upravlja albanska energetska družba Korporata Elektroenergjitike Shqiptare (KESH). Ta bo s strani EBRD prejela posojilo, ki je namenjeno izključno za gradnjo tega projekta. Gre za projektno financiranje, ki je tudi prvo takšno financiranje v Albaniji s strani mednarodne finančne institucije.

KESH je ena največjih albanskih javnih družb. V lasti ima tri hidroelektrarne v skupni moči 1.350 MW, ki proizvedejo večino albanske električne energije.

Regionalni vodja EBRD za energetiko Zahodnega Balkana Francesco Corbo je v izjavi za javnost dejal: »Z veseljem podpiramo ta prelomni projekt, ki je še en pomemben korak v uspešnem prizadevanju Albanije za povečanje zmogljivosti sončne energije. Projekt je izjemen zaradi inovativne tehnologije, pozitivnega vpliva na okolje in komercialnega učinka. Lahko je osnova za podobne projekte tudi v širši regiji Zahodnega Balkana, kjer je veliko hidroelektrarn. To je naša prva priložnost za financiranje plavajoče sončne foto-voltaične tehnologije in se veselimo številnih podobnih projektov tudi v prihodnje.«
 
Predsednik uprave KESH Besjan Kadiu pa je dodal: »Projekt je za KESH posebnega pomena. Naša družba se v njem pozicionira kot vlagatelj v albansko in svetovno pobudo za vlaganje v obnovljivo energijo, z uporabo inovativne foto-voltaične tehnologije, ki je združljiva s proizvodnjo hidroenergije. Čeprav gre za manjši projekt, pa le ta ponuja priložnosti za nadaljnji razvoj javnih proizvodnih virov na močni komercialni, tehnični in okoljski osnovi, hkrati pa predstavlja tudi znanje, potrebno za upravljanje hibridnega hidro-foto-napetostnega sistema. To je še en odličen primer partnerstva med EBRD in KESH.«
 
EBRD je do sedaj Albaniji odobrila posojila v skupni vrednosti več kot 1,5 mlrd EUR za skupno 110 projektov v državi.
 

 
Viri: Factiva, MarketLine
 
Več informacij o globalnih trendih na področju energetike in obnovljivih virov energije