V Amsterdamu je začela obratovati nova metrojska linija

sreda, 01. avgust 2018

Konec julija 2018 je uradno začela obratovati nova metrojska linija North-South (linija 52) v Amsterdamu na Nizozemskem, kar je pospešilo prometno omrežje v mestu. Novo 10-kilometrsko linijo, ki vključuje osem novih postaj podzemne železnice in podvoz pod plavajočo postajo IJ, je uradno odprla županja Amsterdama, Femke Halsema. Na uradni otvoritvi je bila navzoča tudi nizozemska ministrica za transport in infrastrukturo, Sharon Dijksma.

Francosko podjetje Alstom je razvilo vlak Urbalis 400 CBTC (communications-based train control) v okviru pogodbe, ki jo je na podlagi javnega naročila podpisalo z mestno podzemno železnico in tramvajsko organizacijo TGO v letu 2012. Poleg implementacije Urbalisa 400 na progi 52 je celotna pogodba vključevala tudi uvajanje alstomovega sistema za nadzor vlakov in sistema signalizacije na obstoječih linijah 50, 51, 53 in 54, ki obsegajo 39 km železniške proge in 40 postaj. Podjetje Alstom je bilo tudi odgovorno za namestitev opreme CBTC v 90 vlakov ter za opremo novega nadzornega centra. Urbalis 400 naj bi začel delovati na linijah 50, 51, 53 in 54 do začetka prihodnjega leta. Pričakujejo, da bo tehnologija omogočila operaterju GVB v Amsterdamu, da okrepi zmogljivost omrežij in operativne storitve.

Alstom SA je mednarodno podjetje, ki se ukvarja z opravljanjem prevoznih storitev. Ponuja širok nabor rešitev od vlakov do metrojev, tramvajev in e-avtobusov. Zagotavlja rešitve za potniški promet ter prilagojene storitve, kot so vzdrževanje in posodobitev infrastrukture, signalizacija ter digitalne mobilne rešitve. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1989 in ima sedež v Saint-Ouen v Franciji. V zadnjem poslovnem poročilu (31.3.2018) so zabeleženi letni prihodki podjetja v višini 7,951 mlrd EUR, ter 423 mio EUR dobička. Podjetje je imelo konec marca 2018 34,466 zaposlenih.

Vir: Market Line

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta