V Bosni bo kmalu začel delovati nov mobilni operater

torek, 18. avgust 2020

V Bosni in Hercegovini bo kmalu začel delovati nov ponudnik mobilnih telekomunikacijskih storitev, in sicer Novotel d.o.o., ki ima sedež v Sarajevu. Podjetje je podpisalo pogodbo z banjaluškim operaterjem Mtel, saj bo storitve opravljalo preko njegove mreže.

Informacijo je potrdila tudi bosanska regulativna agencija za komunikacije (RAK). Mtel in Novotel sta sklenila sporazum o dostopu do omrežja, ki bo Novotelu omogočil opravljanje storitev mobilne telefonije, ki bodo temeljile na Mtelovem omrežju, je dejal RAK.

Pogodbo sta podjetji predložili agenciji RAK s prošnjo za registracijo novega ponudnika storitev mobilne telefonije. Za enkrat Novotel še ni začel izvajati storitev. Po navedbah RAK morata Novotel in Mtel pred začetkom opravljanja storitev predhodno opraviti številne priprave, potrebne za opravljanje storitev. Te vključujejo pridobitev posebnega mobilnega oštevilčevanja, tiskanje SIM kartic, omogočanje prenosa številk, pravno prestrezanje in druge pomembne administrativne in tehnične pogoje.

Pri opravljanju storitev bo Novotel uporabil telefonsko številčenje podjetja Mtel, in sicer kodo 067, ki je bila dodeljena podjetju Mtel.

Ustanovitelj podjetja Novotel Sarajevo je podjetje Pro Futuro Mostar, katerega lastnik je Mario Raspudič. Direktor podjetja Novotel pa je Ivan Kozul.

Število uporabnikov mobilne telefonije v Bosni in Hercegovini je konec leta 2019 doseglo 3,75 mio, kar predstavlja 8,5 % medletno rast.

Viri: Factiva, bne IntelliNews, Telecompaper Europe

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT