V Grčiji pospešeno nameščajo vetrne elektrarne na morju

torek, 09. marec 2021

V Grčiji načrtujejo postavitev številnih novih vetrnih elektrarn na morju.

V okviru številnih novih projektov tudi lokalno podjetje Terna Energy in podjetje Ocean Winds načrtujeta izgradnjo vetrnih elektrarn na morju s kapaciteto več kot 1,5 GW. Terna Energy in Ocean Winds, ki je skupno podjetje med francoskim podjetjem Engie in španskim EDP Renewables, bosta v skupnem sodelovanju najprej določila najprimernejša območja za postavitev vetrnic na morju, nato pa pripravila načrt vseh projektov v Grčiji.

Izvršni direktor podjetja Ocean Winds, Spyros Martinis, je v izjavi za javnost povedal, da so podrobno proučili stanje in potencial grškega trga vetrne energije na morju in so prepričani, da Grčija lahko postane eden najpomembnejših trgov v Sredozemskem morju. Ambiciozni cilji Grčije na področju obnovljivih virov, odlične vetrne razmere, vse večja razpoložljivost omrežja ter močna industrijska in pomorska tradicija, so le nekateri ključni elementi, ki potrjujejo privlačnost trga.

Po ocenah grškega ministrstva za energijo, združenja za vetrno energijo in Evropske banke za obnovo in razvoj, bi Grčija do leta 2030 lahko namestila za 260 GW vetrnih elektrarn na morju. Trenutno je v Grčiji 8 vetrnih projektov na morju s skupno zmogljivostjo 2,7 GW, ki so že v fazi načrtovanja in izdajanja dovoljenj.

Grčija bo do poletja 2021 pripravila tudi nov zakonodajni okvir za vetrne elektrarne na morju. Po besedah grškega ministra za okolje in energijo, Kostasa Skrekasa, je glavni cilj pripraviti takšen zakonodajni okvir, ki bo vlagateljem zagotovil močne spodbude in s tem vzbudil zanimanje za izvajanje projektov obnovljivih virov energije v grškem morju.

Po podatkih ministrstva za okolje in energijo, znaša v Grčiji trenutna zmogljivost vetrnih elektrarn na kopnem 3 GW, kar pokriva približno 12 % povpraševanja po električni energiji v državi. Analitiki napovedujejo, da se bo zmogljivost vetrne energije na kopnem v Grčiji do leta 2030 povečala na 7 GW.

Minister Kostas je še napovedal, da namerava grška vlada od EU sklada za okrevanje (EU Recovery fund) pridobiti 3,5 mlrd EUR za razvoj vetrnih elektrarn na morju, sončnih parkov in za projekte shranjevanje energije.Viri: Factiva, Reed Business Information

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije