V Indiji bodo začeli s proizvodnjo cepiva Novavax

četrtek, 17. junij 2021

Družba Serum Institute of India se pripravlja na proizvodnjo cepiva proti COVID-19, ki ga je razvil ameriški proizvajalec Novavax. Novico so 15.6. sporočili vladni predstavniki na tiskovni konferenci.

Ameriški proizvajalec cepiva Novavax trdi, da se je to cepivo proti COVID-19 v pozni fazi kliničnega preizkušanja v ZDA izkazalo za več kot 90 % učinkovito. Preizkušanje cepiva je v zaključni fazi tudi v Indiji. Ker je iz javno dostopnih podatkov razvidno, da je to cepivo zelo varno in učinkovito, ga bodo izdelovali tudi v Indiji.

Družba Novavax je že predhodno sodelovala z indijskim proizvajalcem cepiv Serum Institute of India, ki namerava v Indiji proizvesti 1,1 mlrd odmerkov njihovega cepiva.

V ameriški družbi ugotavljajo, da sta bila dva odmerka cepiva učinkovita pri približno 90 % cepljenih. Predhodni podatki so pokazali, da je cepivo varno in primerljivo s cepivoma proizvajalcev Pfizer in Moderna. Ti dve cepivi zagotavlja 100 % zaščito pred zmernimi in hudimi simptomi bolezni ter skupno 90,4 % učinkovitost v 3. fazi preskušanja.

V študijo cepiva Novavax je bilo vključenih 29.960 udeležencev na 119 lokacijah v ZDA in Mehiki, namen študije pa je bila ocena učinkovitosti, varnosti in imunogenosti, s poudarkom na tistih skupinah, ki jih je bolezen najbolj prizadela.

"Danes je Novavax korak bližje k reševanju kritične in vztrajne potrebe svetovnega javnega zdravja po dodatnih cepivih COVID-19. Klinični rezultati potrjujejo, da je cepivo NVX-CoV2373 izjemno učinkovito in ponuja popolno zaščito pred zmerno in hudo okužbo s COVID-19," je dejal Stanley C Erck, predsednik in izvršni direktor družbe Novavax.

Družba namerava v Q3 2021 vložiti vlogo za odobritev cepiva in sicer takoj po zaključni fazi kvalifikacije procesa in validacije preskusov.
Po odobritvah regulatorjev lahko družba Novavax do konca Q3 2021 doseže proizvodno zmogljivost 100 mio odmerkov na mesec, do konca Q4 2021 pa 150 mio odmerkov na mesec.

Cepivo se shranjuje in je stabilno pri 2-8 stopinjah Celzija, kar omogoča uporabo obstoječih kanalov oskrbovalne verige za distribucijo.
Cepivo Novavax NVX-CoV2373 je kandidat za cepivo na osnovi beljakovin, izdelano pa je iz genetskega zaporedja prvega seva SARS-CoV-2, virusa, ki povzroča COVID-19.

Družba Novavax, Inc. se osredotoča na odkrivanje, razvoj in trženje cepiv za preprečevanje nalezljivih bolezni. Proizvaja cepivo proti COVID-19, sezonski gripi, respiratornim virusom in ebolo. Družba je bilo ustanovljena leta 1987 in ima sedež v Gaithersburgu, v ZDA. V letu 2020 je družba ustvarila prihodke v višini 475,6 mio EUR, zaposluje pa 791 delavcev.

Družba Serum Institute Of India je farmacevtska družba, ustanovljena leta 1984. Sedež ima v mestu Pune v Indiji. V letu 2020 je družba ustvarila prihodke v višini 54.460 INR ali približno 620 mio EUR, zaposluje pa 4.424 delavcev.


Viri: Factiva, MINT

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacevtske industrije