V Indiji raste povpraševanje po storitvah skladiščenja

torek, 02. februar 2021

Rast povpraševanja po hladnem skladiščenju in farmacevtskih skladiščih, rast e-trgovine in reorganizacija maloprodaje, bodo glavni dejavniki rasti storitev skladiščenja v letu 2021.

Industrija skladiščenja in logistike je lani v Indiji odlično poslovala, saj je pandemija Covid-19 prisilila podjetja, da so se osredotočila na kontinuiteto dobav in omejitve dobavne verige. Po napovedih se bo zagon rasti nadaljeval tudi leta 2021, predvsem zaradi hitre rasti sektorjev, kot so e-trgovina, FMCG in farmacija.

Konkurenti na indijskem logističnem trgu in analitiki napovedujejo visoko rast sektorja. Po njihovih ocenah si bodo spletni trgovci še naprej prizadevali za stroškovno učinkovito in hitro dostavo. Poleg tega bo naraščalo povpraševanje po skladiščenju v hladilnikih in ker si Indija prizadeva, da bi postala proizvodno vozlišče, bodo hitro rasle tudi zahteve po velikih avtomatiziranih skladiščih in logističnih rešitvah.
Glede na napovedi Savills India, naj bi se absorpcija industrijskega in skladiščnega prostora v letu 2021 medletno povečala za 83 %, kar bo posledica močne rasti e-trgovine in predelovalnih dejavnosti.

Vodilni ponudnik logističnih storitev v Indiji, DB Schenker, napoveduje, da bo logistična industrija v Indiji v letu 2021 zrasla za 10,5 % in naj bi se še dodatno povečevala z distribucijo cepiva proti Covid-19. Direktor družbe DB Schenker, Vishal Sharma ugotavlja, da bodo dobavne verige in logistika v letu 2021, pa tudi kasneje, ena glavnih prioritet podjetij. Podjetja so se v času pandemije namreč soočala s težavami pri distribuciji in prekinitvijo dobavnih verig, kar je mnogim organizacijam, zlasti malim in srednje velikim podjetjem, dalo jasno vedeti, da je nujno imeti prave partnerje, ki bodo podpirali njihove dobavne verige in logistične potrebe, da bodo lahko poslovali brez motenj. Dolgoročna strategija kupcev se bo po njegovem mnenju bistveno spremenila in se prilagodila novim normam, kar vključuje povečanje zalog in zmanjšanje stroškov dobavne verige.

Skladiščenje predstavlja približno 10 % celotnih logističnih stroškov in pomembno vpliva na optimizacijo preostalih 90 %, ki vključujejo prevoz, upravljanje zalog, ravnanje z materiali, pakiranje itd. Po izkušnjah v obdobju pandemije Covid-19, se večina podjetij osredotoča na zmanjšanje neučinkovitosti v dobavni verigi in si prizadeva za povečanje razpoložljivosti svojih izdelkov čim bližje točkam potrošnje. Posledica tega je bila lanska velika rast skladiščnih prostorov v manjših mestih, kot so Ludhiana, Lucknow, Coimbatore, Jaipur, Guwahati, Bhubaneswar, Nagpur in Patna. Analitiki napovedujejo, da se bo v teh mestih v letu 2021 povpraševanje po skladiščenju še povečevalo.

Naraščajoče povpraševanje po hladnem skladiščenju in farmacevtskih skladiščih, rast e-trgovine in reorganizacija maloprodaje, bodo glavni dejavniki, ki bodo pospeševali povpraševanje po skladiščnih storitvah v letu 2021. Celotni logistični sektor pa bodo spodbujali tudi močni makroekonomski temelji in podpora vladne politike.

Največja indijska podjetja, ki ponujajo storitve skladiščenja

 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2019) Št. zaposlenih
Tvs Supply Chain Solutions Limited 165,96 12.698
Kerry Indev Logistics Private Limited 130,64 1.502
Hind Terminals Private Limited 125,83 408
Avvashyacci Logistics Private Limited 93,30 1.800
Liberty Cold Storage Private Limited 83,71 1.200
Chattisgarh State Warehousing Corporation 83,03 1.602
Deluxe Cold Storage And Food Processors Limited 70,37 18
Varun Global Limited 63,37 65
Ware Housing Corporation 60.90 1.175
Continental Warehousing Corporation (Nhava Seva) Limited 46.15 185
 
Vir: Dow Jones Factiva Companies
 

 
Viri: Factiva, Financial Express, Indian Express Group 

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike