V Iranu bo to poletje začela delovati prva vetrna elektrarna v provinci Sistan-Baluchestan

torek, 14. julij 2020

V iranski jugovzhodni provinci Sistan-Baluchestan bo v iranskem koledarskem mesecu Shahrivar (22. avgust -21. september) začela delovati prva vetrna elektrarna. Dovoljenje za obratovanje bo dobila po nedavno zgrajenem 400 KV daljnovodu, ki ga je postavila iranska družba za proizvodnjo električne energije, prenos in distribucijo, Tavanir.

Novico o odprtju je sporočil predsednik družbe Tavanir, Mohammad-Hassan Motevalizadeh, in sicer na srečanju energetskega ministra s predstavniki Vrhovnega sveta provinc, katerega naloga je preiskovati težave oskrbe z vodo in elektriko v posameznih iranskih provincah.
Družba Tavanir oskrbuje z električno energijo 187 vasi v provinci Sistan-Baluchestan.

Največ, kar 44 % iranskih elektrarn je sončnih elektrarn. 34 % predstavljajo vetrne elektrarne, 12 % hidroelektrarne, preostale elektrarne pa so druge vrste. Iranska zmogljivost za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov je konec drugega meseca tekočega iranskega koledarskega leta (20. maja) dosegla 820 MW. Število instaliranih elektrarn iz obnovljivih virov je v Iranu do 20. maja doseglo 131, 79 elektrarn pa je še v postopku gradnje.

Obseg javnih naložb v elektrarne iz obnovljivih virov energije je do 20. maja 2020 presegel 143 trl IRR, kar je približno 3 mlrd EUR.

Obnovljivi viri energije, vključno z vodno energijo, predstavljajo le 7 % celotne proizvodnje energije v državi, medtem ko zemeljski plin predstavlja 90 %. Iran si prizadeva, da bi do leta 2021 povečal zmogljivosti obnovljivih virov energije za 5.000 MW (4.500 MW vetrne energije in 500 MW sončne energije), da bi v državi zadovoljili naraščajoče domače povpraševanje in razširili svojo prisotnost na regionalnem trgu z električno energijo. Do leta 2030 pa namerava povečati zmogljivosti še za dodatnih 2.500 MV. Iransko ministrstvo za energijo podjetjem, ki vlagajo v obnovljive vire energije, ponuja finančne spodbude z dolgoročnimi pogodbami o nakupu električne energije. Proizvajalci obnovljivih virov energije, ki za svoje projekte uporabljajo opremo, proizvedeno v Iranu, pa prejmejo še dodatni 30 % bonus.

Viri: Factiva, Tehran Times

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije