V japonskem start-up podjetju Donut Robotics so izumili pametno masko, ki prevaja v osem jezikov

sreda, 05. avgust 2020
Medtem ko so številna podjetja v času pandemije Covid-19 začela izdelovati zaščitne maske, je japonsko start-up podjetje Donut Robotics prepoznalo novo tržno priložnost. Ustvarili so pametno masko, ki je visokotehnološka nadgradnja standardnih zaščitnih mask in je zasnovana za lažjo komunikacijo in socialno distanco.

V povezavi z aplikacijo lahko maska ??»C-Face Smart« prepisuje narekovano besedilo, poveča jakost glasu uporabnika in prevede njegov govor v osem različnih jezikov.

Odprtinice na sprednji strani maske so ključnega pomena za dihanje, zato pametna maska ??ne nudi zaščite pred korona virusom. Zasnovana je tako, da jo uporabnik nosi preko standardne maske za obraz. Maska je izdelana iz bele plastike in silikona in ima vgrajen mikrofon, ki se preko bluetooth povezave poveže s pametnim telefonom uporabnika. Sistem lahko prevaja iz japonščine v kitajski, korejski, vietnamski, indonezijski, angleški, španski in francoski jezik.


V podjetju Donut Robotics so najprej razvili prevajalsko programsko opremo za robota, imenovanega Cinnamon. Ko je prišlo do pandemije, so ta projekt z robotom zaustavili, saj so njihovi inženirji prišli na idejo, da bi svojo programsko opremo lahko uporabili v maski za obraz.

Pandemija korona virusa je privedla do porasta prodaje zaščitnih mask za obraz in javno nošenje mask je sedaj prisotno po vsem svetu. V Donut Robotics so v tem videli priložnost, zato so junija začeli z zbiranjem finančnih sredstev na japonski platformi Fundinno. V pičlih 37 minutah so zbrali 28 mio JPY, kar je približno 265.000 USD. To je bil velik uspeh, saj bi običajno potrebovali tri ali štiri mesece, da bi zbrali takšna sredstva.

Zaščitne maske za obraz so se na Japonskem pogosto uporabljale še pred pandemijo, zdaj pa je njihova uporaba še bolj razširjena.

V drugem krogu zbiranja finančnih sredstev na platformi Fundinna je podjetje Donut Robotics julija zbralo dodatnih 56,6 mio JPY ali 539.000 USD, ki jih namerava porabiti za razvoj prevajalske programske opreme za mednarodni trg. Da bi povečal proizvodnjo, je Donut Robotics z enim od podjetij v Tokiu ustanovil skupno partnersko podjetje.

Z distribucijo pametnih mask bodo začeli konec tega leta na Japonskem. Decembra bo na voljo že prvih 5.000 do 10.000 mask. Cena pametne maske bo med 40 in 50 USD, dodatno pa bo potrebno plačati še naročnino na aplikacijo. Donut Robotics namerava razširiti prodajo tudi na tuje trge, najpozneje do aprila 2021. Največ zanimanja za pametne maske so pokazali v Združenem kraljestvu in v ZDA, kjer namerava podjetje zbrati finančna sredstva preko spletne platforme Kickstarter.

Bluetooth čip, ki je v pametni maski, se lahko poveže s pametnimi telefoni, oddaljenimi do 10 metrov. V podjetju upajo, da bo maska ??olajšala nove norme socialne distance na številnih lokacijah, vključno z bolnišnicami in uradi, hkrati pa bo omogočala dobro komunikacijo. Še vedno je namreč veliko situacij, ko se morajo ljudje osebno srečati. V tej novi realnosti bosta maska ??in aplikacija lahko ljudem v veliko pomoč.


Viri: Factiva, CNN Business

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT