V Kanadi naj bi prodaja kanabisa za rekreativne namene v dveh letih presegla 5,4 mlrd EUR

sreda, 16. maj 2018

Prodaja kanabisa v Kanadi bo po napovedih kmalu večja od prodaje alkoholnih žganih pijač. Po napovedih analitikov Canadian Imperial Bank of Commerce bi legalna prodaja kanabisa za rekreativne namene v Kanadi že do leta 2020 lahko dosegla 5,4 mlrd EUR. Za primerjavo, v Kanadi so v letu 2017 prodali za 4,5 mlrd EUR žganih pijač in za 6,2 mlrd EUR vina.

Večino vrednosti v tej novo nastajajoči industriji bodo ustvarile kanadske province. Ocenjujejo, da bodo province ustvarile več kot 2,5 mlrd EUR prihodkov, bodisi v obliki zasluženih dobičkov ali prihodkov od davkov, kar predstavlja 70 % dobička celotne industrije. Zasebna podjetja naj bi po legalizaciji prodaje kanabisa ustvarila skoraj 1 mlrd EUR EBITDA (dobiček pred obrestmi, davki, amortizacijo).

Izračuni temeljijo na predpostavki, da bodo Kanadčani do leta 2020 kupili približno 800.000 kg kanabisa za rekreacijske namene po ceni približno 6,7 EUR za gram (ali 8,4 EUR na gram skupaj s trošarino in prometnim davkom). Po oceni kanadskega statističnega urada je bilo v letu 2017 na črnem trgu prodanih 773.000 kg kanabisa. Analitiki ocenjujejo, da bo po legalizaciji kanabisa delež potrošnikov večji, ključno vlogo pa bodo imele nižje maloprodajne cene.

Analitiki ocenjujejo, da bodo proizvajalci zaslužili približno 3 EUR za gram, kar pomeni bruto maržo približno 60 %. Distributerji bodo zaslužili približno 1,7 EUR za gram, trgovci na drobno pa približno 2 EUR za gram.

Analiza predstavlja sorazmerno optimistično sliko o nastajajoči industriji, kjer se veliko podjetij poteguje za vstop na trg, v pričakovanju visoke rasti in dobičkov. Obstaja pa veliko tveganje za tiste vlagatelje, ki so prepozno začeli z gradnjo proizvodnih zmogljivosti ali podpisom pogodbe o dobavi z lokalnimi trgovci na debelo.
 
Vir: National Post
 
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije