V Kanadi v maju dodatnih 40.000 delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa rekordno nizka

četrtek, 16. junij 2022
 

V mesecu maju se je v Kanadi odprlo dodatnih 40.000 delovnih mest, medtem ko je stopnja brezposelnosti padla na rekordno nizko raven


Bazen razpoložljive delovne sile v Kanadi se je meseca maja skrčil, saj je stopnja brezposelnosti dosegla še eno rekordno nizko raven, plače pa so še naprej naraščale, kar je ohranjalo pritisk na kanadsko centralno banko (Bank of Canada), da še naprej dviguje obrestne mere.

Kanadski statistični urad je v petek sporočil, da je gospodarstvo maja dodalo 40.000 delovnih mest, kar je posledica povečanja števila zaposlitev za polni delovni čas, medtem ko se je stopnja brezposelnosti znižala na 5,1 odstotka, kar je najnižja stopnja vsaj od leta 1976, odkar v državi merijo primerljive podatke.

Zaposlenost se je povečala, saj so se povprečne urne postavke za vse zaposlene maja zvišale za 3,9 odstotka na letni ravni v primerjavi s 3,3-odstotno rastjo aprila.

Generalni direktor BMO Capital Markets Benjamin Reitzes je dejal, da je bil trg dela maja še vedno v zelo dobrem stanju. "V tem poročilu res nič ne odvrača Bank of Canada, da ne bi nadaljevala z nadaljnjimi agresivnimi dvigi obrestnih mer," je dejal Reitzes v intervjuju.

Bank of Canada je prejšnji teden zvišala ključno obrestno mero za pol odstotne točke na 1,5 odstotka, s čimer naj bi poskušala ponovno nadzorovati inflacijo, ki je najvišja v treh desetletjih. Letna stopnja inflacije je aprila narasla na 6,8 odstotka, kar je najhitrejša medletna rast v zadnjih 31 letih. 

Ker je Bank of Canada zvišala obrestne mere, kar je dvignilo stroške zadolževanja, je prej burni kanadski nepremičninski trg pokazal znake ohlajanja. Vendar pa je širše gospodarstvo še naprej napredovalo, hitrost inflacije pa ne kaže znakov upočasnitve.

Do povečanja števila delovnih mest v maju je prišlo, ko se je število zaposlitev za polni delovni čas maja povečalo za 135.000, število zaposlitev s krajšim delovnim časom pa se je zmanjšalo za 96.000.

Višji ekonomist banke TD Bank James Orlando je dejal, da so delodajalci, medtem, ko so se Kanadčani odpravili počitnice, preden v tem letu zapadejo, še naprej iskali delavce, da bi zadostili povečanemu povpraševanju. "Stopnja prostih delovnih mest je rekordna, kar jasno kaže, da kanadsko gospodarstvo deluje preko polne zaposljivosti v državi," je Orlando zapisal v poročilu.

Storitveni sektor je pridobil 81.000 delovnih mest, saj so storitve nastanitve in prehrane dodale 20.000 delovnih mest. Število delovnih mest v strokovnih, znanstvenih in tehničnih službah se je povečalo za 21.000, izobraževalne storitve so pridobile 24.000 delovnih mest, trgovina na drobno pa 34.000 delovnih mest v mesecu maju.

Promet in skladiščenje sta izgubila 25.000 delovnih mest, medtem ko se je število zaposlitev v financah, zavarovalnicah, nepremičninah, najemništvu in lizingu zmanjšalo za 19.000. Medtem je sektor proizvodnje blaga izgubil 41.000 delovnih mest v mesecu, saj se je zaprlo 43.000 delovnih mest v proizvodnji.

Povzeto po: The Globe And Mail

Avtor: Craig Wong
Uredila: Sonya Rosenwirth

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnika Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, direktor CSCC, e-mail: simon@canslo.com

 

Preberite tudi:

Ustanavljanje družb v Kanadi