V letu 2020 je Belorusija povečala izvoz gospodinjskih aparatov in kmetijskih strojev

torek, 29. september 2020

"Od začetka leta 2020 se je beloruski izvoz gospodinjskih aparatov in kmetijskih strojev povečal, medtem ko se je na splošno izvoz podjetij v industriji zmanjšal", je za belorusko tiskovno agencijo BeITA povedal minister za industrijo Sergej Gunko.
 
V letu 2020 so beloruska podjetja v povprečju povečala izvoz gospodinjskih aparatov za 5–10 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Po mnenju Gunka je odločitev vlade, da zaradi pandemije ne bo zaustavila predelovalne industrije, dala pozitivne rezultate. Podjetja so nadaljevala s proizvodnjo izdelkov in izboljšala izvozne zmogljivosti. V zadnjih petih letih so v Belorusiji izdelali približno 500 novih modelov televizorjev, približno 220 novih modelov mikrovalovnih pečic in več kot 50 novih modelov hladilnikov.

Tudi izvoz kmetijskih strojev se je v letu 2020 medletno povečal za vsaj 7 %, predvsem zato, ker Rusija ni ustavila financiranja tekočih programov in so regije dodelile sredstva za leto 2020. Do konca julija 2020 je bila prodaja traktorjev manjša kot v letu 2019. Prodaja se vsako leto običajno poveča avgusta in septembra, a letos je bilo povpraševanje nižje kot običajno, zaloge pa so se zmanjšale za 7-8 %.

Prodaja avtomobilov je v Belorusiji v letu 2020 precej nihala. Zgodaj spomladi so povečali prodajo v Rusijo, maja pa se je prodaja ustavila, tudi zaradi omejitev, ki so bile uvedene zaradi pandemije COVID-19. Toda avgusta je v Rusiji prišlo do pomanjkanja avtomobilov, in to ravno v času, ko je beloruski proizvajalec avtomobilov BelGee lansiral novi model Geely Coolray. Po tem modelu je v Rusiji veliko povpraševanje in je postal že uspešnica na trgu.

Na splošno beloruski izvoz glede na pošiljke v tretje države v letu 2020 dosega 92 % - 93 % lanskega izvoza. Beloruska podjetja, povezana z ministrstvom za industrijo, trenutno izvažajo v 120 držav po vsem svetu. Predvsem si prizadevajo za povečanje prisotnosti v Afriki.

V zadnjih petih letih je belorusko ministrstvo za industrijo nadzorovalo izvajanje več kot 30 investicijskih projektov, vključno z gradnjo novega proizvodnega obrata v Beloruski železarni (BMZ) in tovarne avtomobilov BelGee.

Ministrstvo za industrijo trenutno nadzira izvajanje 26 investicijskih projektov, ki po besedah Sergeja Gunka, večinoma potekajo po načrtovanem urniku.

Viri: Factiva, BelTA

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav