V letu 2022 napovedana širitev vetrne energije v Avstriji

četrtek, 20. januar 2022

Avstrija bo letos po več letih upočasnitve znatno pospešila širitev vetrnih zmogljivosti na kopnem in po vsej državi namestila 106 vetrnih turbin skupne zmogljivosti 427 MW.

Vrednost naložbe za postavitev 106 turbin je ocenjena na 620 mio EUR.
Ta projekt bo omogočil, da bodo v državi lahko proizvedli dodatnih 1,2 TWh električne energije iz vetrne energije, kar je potrebno za doseganje ciljev države do leta 2030.

Nameščanje novih vetrnih turbin je v Avstriji zadnjih nekaj let upadalo in leta 2020 doseglo najnižjo vrednost, saj je bilo v tem letu več turbin izklopljenih, kot jih je bilo zagnanih. Širitev vetrne energije se je začela obnavljati leta 2021, ko je bilo postavljenih 69 turbin s skupno močjo 298 MW, investicije pa so narasle na 435 mio EUR.

Konec leta 2021 je avstrijska vetrna zmogljivost znašala 3,3 GW, zdaj pa mora država določiti nova območja za postavitev vetrnih turbin v vseh svojih deželah in pospešiti postopek odobritve.

Avstrija si prizadeva, da bi do leta 2030 povečala delež električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije, na 100 %. Trenutno je ta delež 75 %.

Državno shemo za podporo zelene proizvodnje električne energije je Evropska komisija odobrila decembra lani, financiranje v okviru sheme pa naj bi do konca leta 2032 znašalo približno 4,4 mlrd EUR.

Za prehod na 100 % proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov bo Avstrija obsežno vlagala v širitev zmogljivosti, saj potrebuje dodatnih 27 TWh proizvodnje električne energije. Prizadevanje za širitev se bo osredotočilo na sončno in vetrno energijo, saj ima vodna energija že pomembno vlogo v mešanici energetskih virov v državi.


Viri: Factiva, SeeNews, Renewables Now

Več informacij o globalnih trendih na področju zelenih tehnologij