V Moskvi so preizkusili daljinsko upravljanje vlakov

torek, 25. april 2023
 

Ruske železnice na moskovski Osrednji krožni liniji preizkusile daljinsko upravljanje dveh vlakov "Lastočka" (lastovka)


Državni znanstveno-raziskovalni inštitut za letalske sisteme je v časopisu "Gudok" poročal, da je operater strojevodja, ki je opravljal delo v nadzornem centru v Andronovki, izmenično daljinsko upravljal vlaka ES2G-113 in ES2G-136 prek digitalnega radijskega kanala 4G.

Preskusi so bili opravljeni konec marca 2023. Operater strojevodja je vlake daljinsko upravljal s posebne konzole, ki je vključevala nadzorno ploščo s krmilnimi ročicami za vleko in zaviranje ter tri monitorje, ki so prenašali slike z desetih kamer. Vlak je vozil v enakem prometnem režimu kot drugi vlaki "Lastočka", ki prevažajo potnike, vendar testni vlaki na postajališčih niso odpirali vrat.

Preizkusili so več scenarijev nenavadnih situacij, prepoznavanja predmetov itd. V končni fazi je vlak ES2G-113 v park deponije na postaji Andronovka odpeljal v režimu daljinskega upravljanja, vlak ES2G-136 pa v samodejnem režimu.

Na Ruskih železnicah že več let potekajo dela za uvedbo brezpilotnega prometa na moskovski Osrednji krožni liniji. Novembra lani je namestnik generalnega direktorja znanstveno-raziskovalnega inštituta za letalske sisteme, tehnični vodja projekta o vlakih brez posadke Pavel Popov dejal, da naj bi bila tehnologija popolnoma brezpilotnega nivoja UA4 za električne vlake na Osrednji krožni liniji pripravljena do konca leta 2023.

Po navedbah Ruskih železnic bi lahko pri najvišji ravni avtomatizacije UA4 en sam strojevodja hkrati upravljal štiri električne vlake. Prejšnji teden je železniški holding predstavil videoposnetek trenutnega procesa usposabljanja sistema tehničnega vida za električne vlake na poskusni okrožni liniji Vseruskega raziskovalnega inštituta za železniški promet.

 
Foto: Dmitry Khalimov/railgallery

Vir: rollingstockworld.ru 


Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini