V prihodnjih petih letih je napovedana visoka rast trga montažnih modularnih zgradb na trgu Združenega kraljestva

sreda, 12. september 2018

Trg montažnih modularnih zgradb v Združenem kraljestvu se je v letu 2017 povečal za 6 %, kar je znatno izboljšanje v primerjavi z letom 2016, ko je prišlo do večjega padca tržne vrednosti, najverjetneje zaradi referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Od začetka okrevanja gradbenega sektorja v letu 2013 se je povečalo tudi povpraševanje po montažnih modularnih zgradbah, deloma zaradi povečanega povpraševanja po namestitvah na večjih infrastrukturnih projektih, kot npr. izgradnje železniških prog Crossrail in Thameslink, pa tudi zaradi povečanega povpraševanja iz drugih segmentov, kot sta zdrsavstvo in izobraževanje.

Največji segment na trgu modularnih zgradb in kontejnerjev v Združenem kraljestvu je segment začasnih nastanitev na gradbenih in industrijskih lokacijah ter najem v času večjih dogodkov. Vedno bolj pa raste tudi segment izobraževanja in zdravstvenega varstva. Tu je obseg uporabe zelo obsežen, od operacijskih dvoran in specialnih oddelkov v zdravstvu, pa do začasnih učilnic, stalnih učnih prostorov in športnih objektov.

Številna uveljavljena gradbena podjetja so že razširila svojo dejavnost na izdelavo modularnih zgradb in kontejnerjev, med njimi tudi podjetja Laing O'Rourke, Berkeley Homes, Mace, Barratt Homes in Crest Nicholson. V zadnjih nekaj letih je na trg vstopilo tudi nekaj novih konkurentov iz drugih tržnih sektorjev.

V naslednjih petih letih analitiki napovedujejo visoko rast trga montažnih modularnih zgradb in bivalnih kontejnerjev na trgu Združenega kraljestva. Rast bo po napovedih višja od rasti celotne gradbene industrije. Podlaga za visoke napovedi je naraščajoče število javnih naročil na tem trgu, večja uporaba Building Information Modelling (BIM), kronično pomanjkanje bivalnih površin in pomanjkanje znanja v tradicionalnem gradbeništvu.

Vlada Združenega kraljestva je v stanovanjski beli knjigi februarja 2017 podprla gradnjo in uporabo montažnih modularnih zgradb in kontejnerjev, predvsem zaradi številnih prednosti takšne gradnje, kot so visoka kakovost, zanesljivost, produktivnost, energetska učinkovitost in manjša potreba po delavcih. Vladni program za pospešeno gradnjo v višini 2 mlrd GBP, in 3 mlrd GBP vreden stanovanjski sklad, podpirata modularno gradbeno shemo.

Prav tako je za prihodnjih pet let napovedana visoka raven povpraševanja po nastanitvah na večjih infrastrukturnih projektih, saj bo vlada do leta 2022 izvajala državno strategije naložb v ceste in nadaljevala s programom Smart Motorways. Analitiki zato napovedujejo, da se bo trg montažnih modularnih zgradb v Združenem kraljestvu v obdobju 2018-2022 povečeval po 3-5 % skupni letni stopnji rasti (CAGR). V korist rasti trga pa gredo tudi prizadevanja za trajnostni razvoj, skupaj s potrebo po doseganju energetske učinkovitosti in ciljih za zmanjšanje emisij ogljika. V primerjavi s tradicionalno gradnjo namreč gradnja montažnih modularnih zgradb in kontejnerjev ustvarja manj odpadkov, zgradbe pa imajo tudi boljšo toplotno in izolacijsko učinkovitost, kot jo imajo klasične stavbe iz opeke.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije