V pristanišču Riga testirajo tehnologijo podvodnih dronov

torek, 02. november 2021

Latvijsko podjetje DronePlan v pristanišču Riga (Rigas Brivostas Parvalde) v Latviji preizkuša svojo programsko opremo za daljinsko upravljanje podvodnih dronov, ki bi jo v prihodnje lahko uporabljali pri gradnji, vzdrževanju in pregledih hidrotehničnih objektov.

Dron, ki ga je mogoče uporabljati na globinah do 150 metrov, lahko zbira natančne podatke o tehničnem stanju podvodne infrastrukture, ga samodejno analizira in pripravlja poročila. Vedno več procesov, ki so jih prej lahko opravljali le ljudje, je zdaj mogoče izvajati s pomočjo novih pametnih naprav.

»Mnoga svetovna pristanišča so že aktivna na področju inovacijskega ekosistema. V pristanišču Riga se v zadnjih letih srečujemo z vedno več novimi podjetji, ki ponujajo različne nove tehnologije za reševanje izzivov, povezanih z delovanjem in upravljanjem pristanišča. Za takšno sodelovanje smo odprti. Preizkusili smo že drone za spremljanje okolja, tehnologije za sanacijo preteklega onesnaženja, učinkovitejšo organizacijo prometa, zmanjšanje emisij CO2 ter druge inovativne rešitve za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti pristaniških storitev, ki lahko povečajo konkurenčnost pristanišča tako na regionalni ravni, kot tudi globalno,« je poudaril predsednik uprave pristanišča, Viesturs Zeps.

Uporaba podvodnih dronov omogoča boljše, hitrejše in varnejše opravljanje določenih podvodnih del. Ti droni lahko odlično delujejo v zimskih razmerah, ko je delo potapljačev zelo težko in včasih celo onemogočeno. Omogočajo tudi manevriranje na težko dostopnih podvodnih objektih in strukturah. Podvodni droni lahko nudijo tudi podporno funkcijo pri delu industrijskih potapljačev na drugih področjih. Dodatno se lahko opremijo s posebnimi napravami, ki jim omogočajo avtonomno delovanje 24 ur na dan.

Podjetje DronePlan ne proizvaja dronov, temveč je specializirano za razvoj ustrezne programske opreme. Cilj podjetja je razviti takšno programsko opremo, ki zagotavlja delovanje določenih vnaprej določenih funkcij. Dolgoročna naloga podjetja DronePlan je ustvariti digitalno rešitev, ki bo sposobna ne le podajati informacije v obliki video slik, podatkov ali tridimenzionalnih modulov, temveč jih tudi analizirati.

Pristanišče ima od tovrstnih pilotnih projektov lahko koristi, saj mu omogočajo uporabo učinkovitejših in sodobnih tehnoloških rešitev, medtem ko lahko proizvajalci opreme, inženirji in ponudniki storitev, svoje ideje, izdelke in storitve testirajo, prilagajajo in izboljšajo v realnem okolju. Končne, skupaj razvite rešitve lahko postanejo kasneje izvozni produkt Latvije in s tem spodbujajo celotno nacionalno gospodarstvo.

Skupna dolžina privezov v pristanišču Riga je več kot 18 km, nekateri deli hidrotehničnih objektov pa se nahajajo na globini več kot 10 m pod vodo. Zaradi zagotavljanja varnosti in brezhibnega tehničnega stanja pristaniškega akvatorija in privezov je treba navedene objekte pregledati najmanj enkrat letno. Doslej so preglede privezov v pristanišču vedno opravljali industrijski potapljači, a glede na to, da so te storitve precej drage in pogosto odvisne od vremena, vodstvo pristanišča Riga razmišlja o drugih možnih rešitvah za izvedbo teh nalog.


Viri: Factiva, PortNews , Business World Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike