V Španiji je začela obratovati največja sončna elektrarna v Evropi

četrtek, 16. april 2020

Španska gospodarska družba Iberdrola je zagnala največjo evropsko sončno PV elektrarno. Elektrarna Nez de Balboa, ki je bila zgrajena v enem samem letu, ima zmogljivost 500 MW in je postavljena na jugozahodu Španije. Leži med mesti Usagre, Hinojosa del Valle in Bienvenida v provinci Badajoz, v avtonomni pokrajini Extremadura. Obratovati je začela ta 13. aprila, dokončana pa je bila v decembru 2019.
V projekt je bilo vključenih približno 30 dobaviteljev in 1.200 delavcev, večina iz regije Extremadura.

Sončna elektrarna Nez de Balboa, ki je sestavljena iz 1.430.000 sončnih panelov in 115 inverterjev, bo proizvedla električno energijo za približno 250.000 ljudi na leto. S tem bo zmanjšala emisije CO2 za približno 215.000 ton na leto. Podjetje Iberdrola bo čisto energijo iz te elektrarne dobavljalo tudi odjemalcem iz bančnega, telekomunikacijskega in distribucijskega sektorja.

Projekt elektrarne Nez de Balboa so razvili v sodelovanju z lokalnim ponudnikom električne energije Ecoenergas del Guadiana, financiran pa je bil s strani Evropske investicijske banke (EIB) in državne finančne agencije Instituto de Crdito Oficial (ICO).

Nova sončna elektrarna je del strategije družbe Iberdrola, da do leta 2022 razvije več kot 2 GW proizvodnje sončne energije. Načrti te družbe pa so del državne strategije, da se v Španiji postavi 3GW novih zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2022 in 10GW do leta 2030.
 
Vir: Factiva Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije