V Španiji se tudi po ponovnem zagonu turističnega sektorja nadaljuje prepoved pristajanja križark

četrtek, 02. julij 2020

Španija bo v skladu s sklepom ministrstva, objavljenim 27. junija 2020, še naprej prepovedovala pristajanje križark v svojih pristaniščih, da bi ustavila širjenje pandemije COVID-19.

Svetovne križarke, ki prevažajo na tisoče potnikov, so se redno ustavljale v pristaniščih na Balearskih otokih, na Kanarskih otokih, v Barceloni in Malagi, a so bila njihova pristajanja po 14. marcu 2020, ko je Španija uvedla karanteno, prepovedana.

Križarke so bile zaradi množice potnikov, ki so bili večinoma pripadniki starejše generacije, še posebej izpostavljene izbruhom virusa in se jim v več državah ni bilo dovoljeno izkrcati.

Po navedbah španskega uradnega lista Boletín Oficial del Estado, se bo prepoved pristajanja križark v Španiji nadaljevala, dokler epidemija korona virusa ne bo pod nadzorom. Prepoved bo veljala kljub temu, da Španija ponovno odpira vrata turistom, saj si prizadeva za oživitev turistične panoge, ki jo je korona virus močno prizadel.

»Ukrep nadaljevanja prepovedi je sorazmeren, objektiven in nediskriminatoren ukrep, ki je v skladu s ciljem, ki ga je določil Odbor za nujne primere Svetovne zdravstvene organizacije za zaustavitev širjenja virusa«, je zapisano v odredbi, ki se sklicuje na Svetovno zdravstveno organizacijo.

Križarjenja predstavljajo velik del španskega turističnega sektorja, ki prispeva 12 % k državnemu BDP. V letu 2019 je Španijo na križarkah obiskalo 10 mio potnikov.

Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma