V Srbiji bodo zgradili giga tovarno baterij za EV

četrtek, 04. november 2021

Srbska družba ElevenEs bo s finančno podporo EIT InnoEnergy v Subotici zgradila giga tovarno LFP baterij za električna vozila. V projekt bo vložila 1 mlrd EUR.

Družba ElevenEs je razvila lastno LFP tehnologijo za proizvodnjo baterij za EV, avtobuse, tovornjake, viličarje in druga industrijska vozila ter sisteme za shranjevanje energije. Družba je pred kratkim odprla napredni raziskovalno-razvojni center v Subotici, kjer zaposluje mednarodno ekipo inženirjev in znanstvenikov.

S finančno podporo investitorja EIT InnoEnergy bo družba prevzela projekt izgradnje giga tovarne baterij LFP, ki bo prva takšna tovarna ne le v Srbiji, ampak v vsej Evropi. Družba EIT InnoEnergy, ki je  znana po svojih naložbah v trajnostno energijo, je vložila 560 mio EUR v več kot 480 trajnostnih energetskih inovacij, ki naj bi do leta 2026 ustvarile 16 mlrd EUR komercialnih prihodkov, vključno s švedskim podjetjem Northvolt in francoskim start-up podjetjem Verkor.

Gradnja giga tovarne v Srbiji naj bi se začela leta 2024, sedež pa bo v Subotici. Izbrana lokacija ni naključna, saj se nahaja v bližini srbske doline Jadar, kjer je eno največjih nahajališč litija v Evropi.

Nova giga tovarna bo uporabljala 100 % obnovljivo energijo. Kot je povedala vodja razvoja pri ElevenES Ana Perović, bo družba  v prvo fazo, ki naj bi bila dokončana leta 2024, vložila 550 mio EUR. Po zaključku razvoja prve linije izdelkov bodo zgradili še giga-tovarno, katere kapaciteta po sprva 300 MWh na leto. Po dveh letih se bo kapaciteta povečala na 8 GWh, po letu 2028 in zaključku celotne investicije pa naj bi kapaciteta dosegla 16 GWh na leto, kar je dovolj za pogon 300.000 EV na leto.

Proizvajalci avtomobilov v Evropi so izpostavljeni vse večjim pritiskom za proizvodnjo baterijsko-električnih vozil (BEV), saj namerava EU od leta 2035 prepovedati prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov. Vzpostavitev zanesljive dobavne verige je ključnega pomena, saj si regija prizadeva zgraditi lastno in zadostno evropsko industrijo baterij v prihodnjih letih.

V družbi ElevenEs pravijo, da bo Evropa do leta 2030 potrebovala 14-krat več baterij, kot jih proizvaja danes. Ker trg še naprej raste in naj bi bil do leta 2025 vreden že 250 mlrd EUR na leto, se povečujeta tudi pomen trajnosti in energijske učinkovitosti baterij. LFP baterije postajajo vse bolj priljubljene med proizvajalci avtomobilov, saj ne potrebujejo kobalta, niklja in drugih težko dostopnih mineralov, so pa tudi  cenovno ugodnejše, trajnejše in trajnostne.

Medtem ko Kitajska še vedno prevladuje na trgu baterij za EV, jo Evropa hitro dohiteva, saj vse več podjetij, od proizvajalcev avtomobilov do start-up podjetij, želi zgraditi giga tovarne v regiji. Z novim projektom v Subotici bo eden pomembnejših evropskih konkurentov na trgu baterij za EV, postala tudi srbska družba Eleven ES.


Viri: Factiva, SeeNews, Just-Auto

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav