V Srbiji stekla gradnja tovarne kitajskega cepiva Sinopharm

torek, 14. september 2021

V Srbiji so se 9. septembra 2021 začela gradbena dela 1. evropske tovarne za proizvodnjo kitajskega cepiva Sinopharm proti COVID-19.

Otvoritvena slovesnost je potekala 8. septembra v Beogradu, na njej pa so bili prisotni zastopniki ZAE, Srbije in Kitajske. Slovesnost je sledila podpisu strateškega memoranduma o soglasju med Skupino42, Sinopharm CNBG in Republiko Srbijo, ki je bil podpisan julija 2021, z namenom sodelovanja pri proizvodnji cepiv za srbsko prebivalstvo in širšo regijo.
 
Nova tovarna je skupno podjetje med Srbijo, Kitajsko in ZAE, njena gradnja pa je ocenjena na 30 mio EUR. Nova tovarna bo od aprila 2022 letno proizvedla 30 mio odmerkov cepiva kitajskega proizvajalca Sinopharm. S cepivom bo oskrbovala Srbijo ter druge države v regiji in Evropi.

Prvi evropski obrat, v katerem bodo polnili kitajska cepiva, bo zgrajen do konca marca prihodnje leto, do leta 2023 pa bo zgrajen še en obrat, kjer bodo proizvajali zdravilno učinkovino za cepivo. V prvi fazi bo v tovarni delalo 180 ljudi, od tega bo 40 % visoko usposobljenega osebja, v drugi fazi pa bo zaposlenih še dodatnih 100 delavcev. Nova tovarna bo v prvi fazi obsegala 11.800 m2, njena končna zmogljivost pa bo 40 mio odmerkov cepiv.

Temeljni kamen za tovarno je v prisotnosti kitajskega veleposlanika Chen Bo položil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ta je dejal, da je ponosen, da se Srbija skupaj s partnerji iz Kitajske in ZAE trudi pri reševanju svetovne zdravstvene krize. "To ni partnerstvo interesov, ampak dokaz prijateljstva," je dejal Vučić.

Srbija je letos januarja začela množično cepljenje prebivalstva s kitajskim cepivom Sinopharm, ki je najpogosteje uporabljeno cepivo proti COVID-19 v državi. Sicer so v Srbiji na voljo tudi druga cepiva. Junija je Srbija na Inštitutu za virusologijo, cepiva in serume v Beogradu že začela proizvajati tudi rusko cepivo proti Covid-19, Sputnik V. S tem je Srbija postala prva država v Evropi, ki je proizvedla tudi rusko cepivo.

S cepljenjem z več različnimi cepivi je bila Srbija ena prvih evropskih držav, ki se je lotila množičnega cepljenja svojega prebivalstva. Vendar se je cepljenje v državi v zadnjem času zaradi visoke stopnje skepticizma in apatije nekoliko upočasnilo. To je prispevalo k novemu valu pandemije, v katerem število novih okužb že presega 5.000 na dan. 9. septembra je bilo v Srbiji potrjenih kar 5.831 novih primerov okužb.
 
 
Viri: Factiva, bne IntelliNews, SeeNews
 
Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije