V Švici lani največ registriranih električnih tovornjakov

četrtek, 17. februar 2022

Mednarodni tovorni transport doživlja preobrazbo in se preusmerja k bolj trajnostnemu prometu. Posledično se povečuje prodaja električnih tovornjakov, pri čemer je največje povpraševanje v Evropi. Vedno večje število težkih, popolnoma električnih tovornjakov že prevaža tovor po evropskih cestah.
 
Statistični podatki raziskovalne družbe IHS Markit kažejo, da je bilo v Evropi v letu 2021 registriranih skupno 346 električnih težkih tovornjakov (nad 16 ton), kar predstavlja 193 % povečanje glede na leto 2020.

 
Evropske države z največjim številom registriranih električnih tovornjakov nad 16 ton so bile v letu 2021 Švica, Norveška, Švedska in Nizozemska.

 

Število prodanih električnih tovornjakov (nad 16 ton) v Evropi v letu 2021
(brez Združenega kraljestva) 

Država Število prodanih enot (2021)
Švica 77
Norveška 56
Švedska 47
Nizozemska 42
Nemčija 37
Francija 25
Danska 21
Španija 11
Italija 9
Madžarska 7
Poljska 4
Belgija 3
Češka 2
Finska 2
Irska 2
Avstrija 1
Skupaj 346

Vir: IHS Markit  


Največji, 42 % tržni delež na evropskem trgu električnih tovornjakov ima družba Volvo Trucks, ki je leta 2021 iz vsega sveta prejela naročila za več kot 1.100 električnih tovornjakov.
 
"V družbi Volvo Trucks smo odločeni, da pospešujemo prehod na električne tovornjake, kar dokazuje tudi naš vodilni položaj na evropskem trgu. Kljub temu, da je število električnih tovornjakov še razmeroma nizko, opažamo hitro rastoče povpraševanje v Evropi, Severni Ameriki, pa tudi v drugih delih sveta. Leta 2021 smo prejeli naročila za več kot 1.100 električnih tovornjakov iz več kot 20 držav. Prepričan sem, da storitve prevoza z električnimi tovornjaki, brez emisij, postajajo ključna konkurenčna prednost," je prepričan Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks.
 
Družba Volvo Trucks je začela s serijsko proizvodnjo električnih tovornjakov v letu 2019 in je bila ena prvih blagovnih znamk tovornjakov na svetu, ki je to storila.
Letos jeseni bo stekla proizvodnja težkih, popolnoma električnih modelov Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX.
Družba dobavlja električne tovornjake širokemu krogu kupcev v Evropi, Severni Ameriki in v Avstraliji.
Cilj družbe je doseči 50 % prodaje električnih tovornjakov v celotni proda ji do leta 2030.
 

Viri: Factiva, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije