V Turčiji bodo zeleno energijo proizvajali s pomočjo prometa

četrtek, 11. november 2021

V Turčiji so predstavili projekt, s katerim nameravajo v obcestnih turbinah proizvajati zeleno energijo s pomočjo vetra, ki ga ustvarja promet v Istanbulu.

Vetrne turbine ENLIL, ki proizvajajo energijo iz mimoidočega prometa, izkoriščajo zračne tokove, ki nastanejo pri premikanju vozil, za proizvodnjo energije, hkrati pa izkoriščajo tudi sončno energijo.

Pri razvoju teh turbin so sodelovali raziskovalci na Tehnični univerzi v Istanbulu in ekipa turškega tehnološkega podjetja Devecitech.

Veter, ki ga povzročajo mimo-vozeči avtomobili, se morda ne zdi močan, a so dolga, pokončna rezila ENLIL dovolj močna, da proizvedejo en kilovat energije na uro. Ena sama turbina, opremljena z dodatnim sončnim panelom na vrhu, lahko proizvede dovolj električne energije za oskrbo dveh turških gospodinjstev na dan.
 
Sodobne, dobro zasnovane standardne vetrne turbine imajo pričakovano življenjsko dobo 20 let, ta pa bi se zaradi preprostosti in vzdržljivosti turbin lahko sčasoma še podaljšala.
 
Turbine so preprosto zasnovane in jih je mogoče enostavno sestavljati in popravljati. Turbine so dovolj majhne, da se jih lahko brez težav postavi poleg premikajočih se vozil, hkrati pa zavzamejo minimalno površino, ne glede na to, kje se nahajajo. To omogoča tudi enostaven transport in montažo na območjih, kjer tradicionalne vetrne turbine morda niso praktične, kot so na primer na mestnih ulicah in ob zgradbah.

Okoljske koristi ENLIL turbin pa so se širše, saj uporabljajo tudi številne pametne tehnologije, ki spremljajo temperaturo, vlažnost, ogljični odtis in potresno aktivnost v okolici. Te meritve zagotavljajo dragocene informacije za oblasti in okoljske znanstvenike.

Poraba vetrne energije je lani v Turčiji dosegla rekordne vrednosti, narašča pa tudi število inovacij na področju zelene energije. Od leta 2020 dalje že več kot 8 % celotnega energetskega omrežja v državi proizvaja vetrna energija.
 
Turčija se z Dansko dogovarja za sodelovanje pri projektu vetrnega parka na morju. Gre za investicijo Evropske banke za obnovo in razvoj v višini 85,2 mio EUR in prizadevanje za širitev proizvodnje zelene energije na turških tleh.
 
Čeprav je projekt vetrnih turbin ENLIL morda še v nastajajoči fazi, je že prejel nagrado Climate Launchpad Urban Transitions Award in zmagal na tekmovanju start-up podjetij v organizaciji Mercedes-Benz, še preden je bila zaključena raziskovalna in razvojna faza.
 
Uspešna uvedba projekta v turški prestolnici bi lahko privedla do podobnih pobud tudi v drugih mestih po Evropi.


Viri: Factiva, Euronews

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav