V začetku oktobra 2018 bo v Srbiji začel obratovati 42 MW vetrni park Alibunar

sreda, 19. september 2018

V začetku oktobra 2018 bo v Srbiji začel obratovati vetrni park Alibunar, ki ga bo upravljala belgijska družba za OVE, Elicio NV. Vetrni park ima skupno kapaciteto 42 MW in bo s svojim obratovanjem prispeval k povečanju uporabe električne energije iz obnovljivih virov ter zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

V vetrnem parku je nameščenih 21 vetrnih turbin, ki jih je dobavil nemški proizvajalec Senvion. Gre za prvi večji vetrni park v Srbiji, ki je povezan s srbskim energetskim omrežjem. Poleg vetrnega parka Malibunar, kapacitete 8 MW, je to že drugi vetrni park v Srbiji, ki ga upravlja belgijska družba Elicio NV.

Investicija za vetrni park Alibunar je znašala 80 mio EUR. Posojila za financiranje projekta je v glavnem zagotovila Mednarodna finančna korporacija (IFC), pa tudi številne poslovne banke. Novi vetrni park bo pomagal zmanjšati emisije ogljika v Srbiji za več kot 120.000 ton na leto. Družba Elicio NV si je pridobila status začasnega privilegiranega proizvajalca električne energije in podpisala pogodbo o nakupu električne energije z državnim energetskim podjetjem Elektroprivreda Srbije (EPS) za obdobje 12 let.

Osnovni vir pridobivanja električne energije v Srbiji je premog. Srbija trenutno proizvede 70 % električne energije iz termoelektrarn, ostalo pa iz hidroelektrarn. Cilj države je, da do leta 2020 porabi 27 % električne energije iz obnovljivih virov. Srbski minister za energetiko Aleksandar Antić je v izjavi za javnost povedal, da bo imela Srbija do leta 2020 nameščenih 500 MW kapacitet vetrne energije.

Vir: Multimedia Investments

Več informacij o globalnih trendih na področju OVE