V ZAE bodo proizvajali Sinopharm cepivo proti Covid-19

torek, 06. april 2021

V ZAE bodo začeli s proizvodnjo cepiva proti Covid-19, ki ga je razvila kitajska nacionalna farmacevtska družba Sinopharm. Dogovor o ustanovitvi proizvodnega obrata v ZAE je bil sklenjen med družbo Sinopharm in dvema lokalnima podjetjema, Group 42 in Gulf Pharmaceutical Industries.
 
V ZAE upajo, da bodo z vzpostavitvijo proizvodnih zmogljivosti lahko postali glavni dobavitelj kitajskega cepiva za širšo regijo. Sporočilo o proizvodnji cepiva Sinopharm v ZAE je bilo objavljeno po srečanju ministra za zunanje zadeve ZAE šejka Abdulaha bin Zajeda al Nahjana in njegovega kitajskega kolega Wang Yija v Abu Dabiju 29. marca.

Podjetje Group 42, ki ima sedež v Abu Dabiju, je že regionalni distributer družbe Sinopharm, poleg tega pa imajo ZAE močan položaj v regionalnih logističnih verigah, kar je dobra osnova za to, da bi ZAE lahko postali glavno regionalno proizvodno vozlišče. Abu Dabi je prek svojega javno-zasebnega konzorcija Hope že globalna baza za distribucijo cepiv.
 
Tovarno bodo zgradili v industrijski coni Khalifa v Abu Dhabiju in bo imela letno proizvodno zmogljivost 200 mio odmerkov. Cepivo bodo ob začetku proizvodnje preimenovali v Hayat-Vax, vendar gre za isto cepivo, ki ga je vlada ZAE odobrila za uporabo decembra 2020, in za katero Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE pravi, da ima 86 % stopnjo učinkovitosti, ter 100 % učinkovitost pri preprečevanju hudih potekov bolezni.

Skupno sodelovanje na področju proizvodnje cepiva krepi tesne trgovinske vezi med ZAE in Kitajsko ter povečuje zaupanje v vodstvo Abu Dabija, ki si prizadeva, da bo z 81 odmerki na 100 ljudi dosegel 2. najvišjo stopnjo precepljenosti na svetu, hkrati pa bo Abu Dabi postal tudi pomemben vir oskrbe s cepivom.

Oblasti so nekoliko zaskrbljene zaradi priporočila lokalnega distributerja Sinopharma, podjetja Group 42, da naj bi sicer majhno število prejemnikov cepiva Sinopharm, dobilo še tretji odmerek namesto običajnih dveh. To vzbuja zaskrbljenost glede učinkovitosti cepiva Sinopharm, zlasti ob pojavu novih sevov bolezni. Zdravstvena svetovalna služba ZAE je že decembra opozorila, da bo morda potreben še tretji odmerek cepiva za vse tiste, ki niso razvili ustreznega protitelesnega odziva.

Najnovejši podatki o okužbah s Covid-19 kažejo, da je bilo 4. aprila 2021 v ZAE zabeleženih 2.113 novih okužb, kar je precej pod januarskim vrhom, vendar je število okuženih še vedno zelo visoko.

Proizvodnja cepiva Sinopharm bo imela za ZAE številne pozitivne učinke. ZAE bodo postali glavni dobavitelj cepiva v regiji, okrepil se bo širši proizvodni sektor, povečal se bo izvoz, okrepil se bo zdravstveni sektor, prav tako pa tudi vezi s Kitajsko.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije in biotehnologije