V ZAE so sprejeli 10 letni gospodarski načrt

četrtek, 25. marec 2021

Združeni arabski emirati nameravajo v okviru 10 letnega načrta več kot podvojiti industrijsko proizvodnjo v državi in okrepiti gospodarstvo po pandemiji COVID-19.

Gospodarski načrt so poimenovali Operacija 300 mlrd (Operation 300bn ), saj nameravajo do leta 2031 povečati prispevek industrijskega sektorja k BDP ZAE s sedanjih 36 mlrd USD (133 mlrd AED) na 82 mlrd USD (300 mlrd AED) in s tem zmanjšati odvisnost od uvoza.
Prav tako nameravajo do leta 2031 povečati tudi izdatke za raziskave in razvoj v industrijskem sektorju s 6 mlrd USD (21 mlrd AED ali 1,3 % BDP) na 16 mlrd USD (57 mlrd AED ali 2 & BDP).

Gospodarski načrt se osredotoča na 4 glavne cilje:

Prvi vključuje ponujanje možnosti financiranja za podporo 13.500 malim in srednje velikim podjetjem (MSP) v industriji ter za razvoj industrijske infrastrukture ZAE.

Drugi cilj vključuje izboljšanje standardov kakovosti blaga, proizvedenega v ZAE, s ciljem povečanja vrednosti izvoznega trga in povečanja povpraševanja na domačem trgu pod geslom „Make it in the Emirates“.

Tretji cilj programa se osredotoča na razvoj visokotehnološke industrije.

Četrti cilj pa je privabiti talente in naložbe iz tujine, ki bi omogočili, da bi ZAE postalo mednarodno industrijo stičišče.

"Z industrijsko strategijo bomo dosegli velik preskok v industrijskem sektorju ZAE, saj bo industrija postala glavna gonilna sila nacionalnega gospodarstva," je v izjavi za javnost dejal premier ZAE in vladar Dubaja Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

"Celovit nacionalni program temelji na naložbenih koristih države in bo vodil trajnostni gospodarski razvoj v skladu z nacionalnimi prednostnimi nalogami v času po obdobju pandemije COVID-19," je v izjavi dodal šejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prestolonaslednik Abu Dabija.

Trenutno v ZAE deluje več kot 33.000 industrijskih podjetij, od tega jih je 95 % MSP, ki predstavljajo hrbtenico gospodarstva ZAE.

"Nov gospodarski program bo znatno pospešil postopek gospodarske diverzifikacije. Ta že poteka v nekaterih ključnih industrijskih sektorjih, vključno z energetiko, petrokemično industrijo, industrijo plastike in kovin ter proizvodnjo v nekaterih drugih sektorjih. To so sektorji, ki povečujejo odpornost države, zmanjšujejo odvisnost od svetovnih dobavnih verig, kot so hrana, kmetijstvo, voda in zdravstveno varstvo, ter industrije prihodnosti, vključno s vesoljskim, biotehnološkim, medijsko-tehnološkim in drugimi sektorji, ki jih omogočajo tehnologije četrte industrijske revolucije," je v izjavi dejal dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister za industrijo in napredno tehnologijo.


 
 
Viri: Factiva, Al Arabiya, TradeArabia