V Združenem kraljestvu razvijajo aplikacijo za sledenje korona virusu

četrtek, 02. april 2020

V Združenem kraljestvu razvijajo aplikacijo za sledenje korona virusu. Aplikacija bo opozorila ljudi, če bodo v bližini nekoga s korona virusom in jih spodbudila, da se bodo samo-osamili.

NHSX, inovacijska veja nacionalne zdravstvene službe Združenega kraljestva se je povezala z ameriškim podjetjem Pivotal, hčerinskim podjetjem ameriškega programskega giganta VMware. Skupaj bodo razvili aplikacijo, ki jo bodo ljudje lahko uporabljali, ko bo britanska vlada umaknila trenutne omejitve gibanja in samo-izolacije. Prebivalci se bodo lahko sami odločili, če bodo aplikacijo uporabljali ali ne. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upa, da se bo zanjo odločilo vsaj 50 % prebivalstva.

Aplikacija bo z uporabo signalov Bluetooth zaznala druge telefone v bližini in shranila zapis teh stikov. Če nekdo, ki je pozitiven na korona virus, naloži te stike, jih lahko na to opozori prek aplikacije. Aplikacija bo omogočala anonimen zapis vseh drugih naprav. NHSX bo imenoval tudi etični odbor, ki bo nadziral projekt.

V NHS pričakujejo, da ob množični uporabi te aplikacije strogi ukrepi glede korona virusa, ki zdaj veljajo v Združenem kraljestvu, ne bodo več potrebni. Singapur trenutno uporablja podobno aplikacijo, imenovano TraceTogether, Irska pa naj bi svojo različico aplikacije uvedla v prihodnjih dneh.
 
Vir: Factiva; Independent
 
Več informacij o globalnih trendih na področju IKT