Velika Britanija razkriva načrte za turbo spodbudo živilske industrije po Covid-19

sreda, 24. junij 2020

Vlada Združenega kraljestva je razkrila načrte, s katerimi želi zagotoviti uspešno okrevanje živilske industrije in kmetijskega sektorja po Covid-19, s poudarkom na čezmorskih trgovinskih priložnostih.

Medresorska pobuda, ki vključuje Ministrstvo za okolje, hrano in podeželje Združenega kraljestva (Defra), Odbor za mednarodno trgovino (DIT) in Odbor za financiranje mednarodne trgovine (UK Export Finance), bo sprejela sveženj ukrepov, ki so namenjeni "turbo spodbudi" nacionalne živilske industrije v času svetovnega okrevanja po koronavirusu.

Vlada želi ponuditi malim in srednje velikim podjetjem (MSP) »pomoč brez primere« ter omogočiti, da izkoristijo trgovinske sporazume Odbora za mednarodno trgovino z Japonsko, ZDA, Avstralijo in Novo Zelandijo. Ukrepi so oblikovani v sodelovanju s podjetji in prenesenimi upravami, in bodo nudili takojšnjo podporo podjetjem v industriji pri razvoju čezmorskega trgovanja. Predlogi med drugim vključujejo preizkus čezmorskega virtualnega kupca, razvoj programa "Postopek pametne prodaje na daljavo" in sklop webinarjev "Pripravljeni na trgovanje".

Predstavili so tudi pilotni pospeševalec za e-trgovino za mala in srednja podjetja, da bi tako dvignili raven podpore za mednarodno e-trgovino za MSP v živilski industriji. V načrtu je tudi imenovanje prvega Defrinega kmetijskega svetovalca za prehrano za zalivsko regijo. Na ta način nameravajo podpreti prehrambeno industrijo Združenega kraljestva in zastopati interese britanskih podjetij, ki že izvažajo ali načrtujejo izvoz v regijo.

Graham Stuart, britanski minister za izvoz, je dejal: "Pospeševanje trgovine bo ključnega pomena za pomoč britanskemu kmetijstvu ter industriji hrane in pijače, da si opomore od vpliva koronavirusa". "Sveženj ukrepov, ki smo ga predstavili danes, bo spodbudil ponoven odskok izvoza in pomagal našim proizvajalcem, da povečajo trgovino s tujino. Prav tako bo omogočilo industriji, da izkoristi priložnosti, ki se ponujajo z nizom sporazumov o prosti trgovini, ki jih želi skleniti naše ministrstvo po vsem svetu." 

Ian Wright, izvršni direktor Združenja za hrano in pijačo (FDF), je dejal, da je takšna podpora vlade Združenega kraljestva v tem negotovem času izjemno dobrodošla. "Sveženj ukrepov priča o tesnem in dolgotrajnem sodelovanju med FDF, DIT in Defra s ciljem, da se izboljša naša izvozna uspešnost. Naš uspeh pri ponovnem zagonu in širitvi izvoza bo bistvenega pomena za britansko gospodarsko okrevanje po Covid-19."
FDF je prejšnji mesec poročal, da se je izvoz hrane in pijače v Veliki Britaniji zmanjšal za 12,7 % v prvem četrtletju leta 2020 v primerjavi z lanskim letom. Prodaja je dosegla 5,6 mrd EUR. Po podatkih Trgovinskega združenja je bil največji udarec posledica zmanjšane prodaje v države EU, saj se je ta skrčila za 17,4 % na 3,4 mrd EUR. FDF je opozoril na "takojšnje učinke Covid-19 in posledično zaprtje gostinskega sektorja".

Vir: MarketLine News