Veliko zanimanje mednarodnih hotelskih verig za Bukarešto

četrtek, 03. februar 2022

Hotelirski sektor v Bukarešti je lani med vsemi glavnimi mesti srednje in vzhodne Evrope (CEE) beležil najvišjo rast prihodkov na razpoložljivo sobo (RevPAR). Rast je predvsem posledica večje zasedenosti hotelov zaradi sproščanja omejitvenih ukrepov ter evropskega prvenstva v nogometu, ki je bil iz leta 2020 prestavljen v leto 2021. Romunska prestolnica je leta 2021 v povprečju dosegla 32,1 % zasedenost hotelov. To predstavlja 77,7 % rast v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 in hkrati najvišjo rast med prestolnicami CEE.
 
Dinamika trga je vzbudila zanimanje hotelskih verig za širitev svojih hotelov v romunski prestolnici ter tudi v nekaterih drugih romunskih mestih.
 
Globalno nepremičninsko podjetje Cushman & Wakefield je v Q4 2021 opravilo raziskavo med 30 večjimi mednarodnimi hotelskimi verigami, ki so prisotne v regiji CEE ali se tja šele nameravajo širiti.

Raziskava je pokazala, da je v regiji CEE od 20 glavnih mest med investitorji največ zanimanja za Prago, Varšavo, Budimpešto in Bukarešto.

Bukarešto je 58 % anketirancev označilo kot visoko privlačen ali zelo privlačen trg. Večina tistih hotelskih verig, ki so že zapustile trg, pa je zelo zainteresirana za ponovni vstop v Bukarešto. Le manjšemu deležu hotelskih verig Bukarešta ne predstavlja primarnega fokusa svoje širitve, saj je njihova strategija bolj usmerjena na letoviške lokacije.

Polovica anketirancev je izrazila zanimanje tudi za mesto Cluj-Napoca, ki je 4. največje mesto v Romuniji in se v zadnjih letih hitro razvija. Zanimanje za to mesto kažejo večinoma mednarodno priznane hotelske verige, od katerih jih nekaj še ni prisotnih na trgu CEE ali v Romuniji. V tem mestu prevladujejo neodvisni hoteli (77,9 % trenutne ponudbe sob), v načrtu pa je postavitev 2 hotelov blagovne znamke Radisson Blu in Courtyard (Marriott).


 
Druga mesta v Romuniji, ki so jih anketiranci navedli kot ciljne trge, so bila še mesta Iasi, Constanta in Brasov. 
 
Večina anketiranih hotelskih verig pričakuje, da si bodo vsi trgi v CEE regiji do leta 2024 opomogli, pri čemer naj bi destinacije za počitniški turizem in regionalna mesta prej kot glavna mesta dosegla raven uspešnosti iz leta 2019.
 

Viri: Factiva, The Romania Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma