Vetrne turbine bodo v prihodnje igrale pomembno vlogo pri proizvodnji vodika

četrtek, 03. september 2020

Nemško-španski proizvajalec vetrnih turbin Siemens Gamesa Renewable Energy SA napoveduje, da bi lahko njegove vetrne turbine igrale ključno vlogo pri proizvodnji vodika. Družba, ki je v začetku letošnjega leta proizvedla največjo vetrno turbino na svetu, namerava na Danskem začeti pilotni projekt, s katerim bo preizkusila, kako lahko njene vetrne turbine povečajo proizvodnjo vodika, ki bo imel ključno vlogo pri odpravi emisij ogljika iz prometa in težke industrije. Evropska unija ima velike načrte z vodikom, ki je v začetku tega leta postavil ključni del zelenega sporazuma EU.

Pilotni projekt bodo izvedli v bližini danskega sedeža družbe Siemens Gamesa v Brandeju, na zahodnem delu Danske. 3 MW vetrnica bo poganjala 400 kW elektrolizer, stroj, ki v vodi ločuje atome vodika od kisikovih atomov. "Prvič bomo združili obe tehnologiji," je dejal Andreas Nauen, ki je junija letos prevzel funkcijo izvršnega vodje projekta. Poudaril je, da pri projektu ne bo šlo za proizvodnjo vodika v velikih količinah, temveč za preizkušanje kombinacije dveh tehnologij.

To bi lahko bil privlačen model. Danska elektroenergetska družba Orsted A / S že raziskuje številne vodikove projekte za svoje vetrne elektrarne, pa tudi Royal Dutch Shell Plc načrtuje proizvodnjo vodika iz vetrnega parka, ki ga bodo postavili ob nizozemski obali. Proizvodnja in prodaja vodika bi lahko ustvarila nov vir prihodka za vetrne projekte, to pa bi zmanjšalo tveganje na včasih nestanovitnem trgu električne energije. 

V začetku letošnjega leta je družba Siemens Gamesa napovedala gradnjo 14 MW morske turbine s premerom rotorja 222 metrov, nekaj metrov večjo od prejšnjega rekorda. Družba bo pilotni projekt vodika preizkusila od oktobra do decembra, nato pa bo januarja 2021 začela s proizvodnjo vodika. Dansko podjetje Everfuel bo distribuiralo plin taksijem in avtobusom v Kopenhagnu.

Evropske vlade nameravajo nameniti več mlrd USD za razvoj lokalne industrije proizvodnje vodika. Finančna pomoč bi lahko pomagala povečati proizvodnjo in zmanjšati stroške.

Z več kot 10 mlrd EUR prihodkov v letu 2019, se je družba Siemens Gamesa uvrstila na drugo mesto proizvajalcev vetrnih turbin na svetu, glede na nameščene zmogljivosti v tem letu. Na prvem mestu je danska družba Vestas Wind.

Zaradi posledic, ki jih je povzročila pandemija korona virusa, je družba Siemens Gamesa v Q2 2020 (obdobje april-junij 2020) beležila izgubo v višini 500 mio EUR, medtem ko je v enakem obdobju lani ustvarila 21 mio EUR dobička.

Družba Vestas Wind je v Q2 2020 ustvarila le 5 mio EUR izgube, deloma tudi zato, ker so njena proizvodna območja skoncentrirana na območjih, kot sta Azija in Evropa. Od začetka leta 2020 so se delnice obeh podjetij dvignile za približno enak odstotek, za 45 % oziroma 44 %. Toda Vestas ostaja večja družba, saj njena tržna kapitalizacija znaša 30 mlrd USD, kar je precej nad tržno vrednostjo družbe Siemens Gamesa, ki znaša 18 mlrd USD.
 
Viri: Factiva, Bloomberg, Forbes

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije