Video posnetek: Kitajska še vedno ponuja veliko priložnosti

torek, 31. marec 2015

Kitajska, druga gospodarsko najmočnejša država na svetu in članica skupine hitro rastočih držav BRICS, kljub nekolikšni upočasnitvi gospodarske rasti v zadnjih letih še vedno ponuja številne poslovne priložnosti. Na Kitajskem je že prisotnih več slovenskih podjetij, nekatera pa še zbirajo pogum za prodor na ta trg, ki zahteva temeljito priprave in tudi nekaj potrpežljivosti.

 

V okviru seminarja  Priložnosti za slovenska podjetja za poslovanje na azijskem trgu – s fokusom na Indijo in Kitajsko, ki smo ga organizirali 24. marca 2015, so predstavnikom zainteresiranih podjetij predstavili obete za kitajsko gospodarstvo, njegove posebnosti in sektorje, v katerih lahko slovenska podjetja iščejo in najdejo poslovne priložnosti.

 

Ludmila Hyklova iz centra EU, ki malim in srednje velikim podjetjem pomaga začeti poslovati na Kitajskem, je povedala, da je Kitajska za podjetja še vedno zelo zanimiva država. Čeprav se gospodarska rast na Kitajskem v zadnjem času nekoliko ohlaja, še vedno ostaja na ravni sedmih odstotkov in tako precej višja kot npr. v Evropi. Hyklova zato poudarja, da je priložnosti na Kitajskem še vedno veliko.

 

Potem ko je Kitajska prejšnja desetletja veljala predvsem za državo, ki je bila poznana po predelovalni industriji, želijo to zdaj spremeniti in postati inovativna država, ki uvaja nove tehnologije. Priložnosti za tuja podjetja se odpirajo na področju čistih tehnologij in prehranske industrije, gradbeništva in energetske sanacije ter zdravstva. »Potem ko so v preteklosti poslovali predvsem v obalnih mestih, se trg zdaj odpira tudi v srednjem in zahodnem delu države,« je pojasnila Hyklova.

 

A podjetja morajo biti na Kitajskem pripravljena tudi na izzive. »Pripraviti se morajo na razlike v kulturi in jeziku ter birokracijo in pogoste spremembe zakonodaje,« je dejala Hyklova. Podjetja se morajo zato dobro pripraviti na vstop na kitajski trg, dobro morajo preveriti lokalnega partnerja, biti pa morajo tudi potrpežljiva, saj uspeh ne pride čez noč, ampak je zanj potrebnih nekaj let, je še opozorila Hyklova.

 

Videoposnetek:

Priložnosti za slovenska podjetja na Kitajskem; Ludmila Hyklova, Legal Advisor, EU SME Center; marec 2015