Vinarski sektor Severne Makedonije se zaradi pandemije korona virusa sooča s padcem prodaje in velikimi izgubami

četrtek, 20. avgust 2020

Vinarski sektor Severne Makedonije se po poročanju lokalnih medijev sooča z velikimi izgubami zaradi drastičnega padca povpraševanja v času epidemije korona virusa.

Sektor ustvari skoraj 50 mio EUR izvoza letno. Večino vina izvozijo v države Evropske unije, Severna Makedonija pa spada med pet največjih izvoznikov vina v Nemčijo.

Vinarski sektor Severne Makedonije zagotavlja delo za približno 30.000 individualnih kmetij, 12.000 sezonskih delavcev in več kot 2.500 zaposlenih v 74 registriranih vinskih kleteh.

V času pandemije se je prodaja vina zmanjšala za do -80 %, kar je posledica zmanjšane prodaje v hotelih, barih in restavracijah, ki so največji porabniki ustekleničenega vina. Poleg tega poskušajo veliki proizvajalci vina v Italiji, Španiji in Franciji zmanjšati velike zaloge vina, kar je povzročilo padec cen vina na ključnih izvoznih trgih za več kot 40 %. To je ustvarilo še dodaten pritisk za znižanje cen makedonskega vina, namenjenega za izvoz.

Reuters je prejšnji teden poročal, da Italija in Francija, ki sta vodilni proizvajalki vina na svetu, načrtujeta zmanjšanje proizvodnje vrhunskega vina, da bi preprečili padec cen, potem ko je pandemija korona virusa znižala prodajo in privedla do ogromnih rezerv.

Drastičen upad prodaje vina na domačem trgu in znižanje cen vina na izvoznih trgih sta povzročila, da se je finančna stabilnost in likvidnost makedonskih vinarjev resno poslabšala. Da bi se izognili popolnemu propadu sektorja, makedonski vinarji iščejo neposredno podporo vlade, ki bi zagotovila odkup celotne količine grozdja iz letošnje letine po določenih cenah.

V obdobju od marca do julija 2020 so predstavniki makedonskega vinarskega sektorja organizirali več sestankov s pristojnimi institucijami, na katerih so predlagali poseben sklop ukrepov, vendar vlada o tem še ni sprejela nobene odločitve. Razlog je lahko v tem, da v prvi vrsti vladnih ukrepov vlade za ublažitev posledic korona krize, vinarski sektor ni bil prednostna naloga. 15. julija 2020 so v Severni Makedoniji potekale predčasne volitve, vendar ima država še vedno začasno vlado, ki nima pristojnosti za pomembnejše odločitve.

V Severni Makedoniji je vino drugi največji kmetijski izvozni pridelek, takoj za tobakom. Na leto država izvozi okoli 120 mio litrov vina. Večino vina izvozijo v države Evropske unije. Severna Makedonija spada med pet največjih izvoznikov vina v Nemčijo.

Viri: Factiva, bne IntelliNew

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije