Višja inflacija in nižja gospodarska rast

četrtek, 16. junij 2022
 

Posledice vojne v Ukrajini upočasnjujejo gospodarsko rast v Nemčiji in povečujejo inflacijo

Gospodarsko okrevanje z 1,9 % rastjo naj bi se po koncu korone verjetno nadaljevalo. Decembra 2021 je centralna banka še vedno predvidevala realno rast v višini 4,2 %. Analitiki so sedaj tudi bistveno manj optimistični za leto 2023 in pričakujejo gospodarsko rast le v višini 2,4 % namesto 3,2 %, čeprav je negotovost, ki jo povzroča vojna, velikanska.

Po eni strani Bundesbank predvideva, da se bodo cene energentov nekoliko znižale in da se bodo ozka grla pri oskrbi postopoma zmanjševala. Tudi zasebna gospodinjstva bodo verjetno vsaj del prihrankov, ki so jih nabrali med pandemijo korone, namenila v potrošnjo in tako spodbudila gospodarstvo.

Po drugi strani pa izjemno visoka inflacija vodi v negotovost med potrošniki in slabi njihovo kupno moč. Maja 2022 je letna stopnja inflacije poskočila na 7,9 odstotka, kar je najvišja raven v skoraj 50 letih.

Predsednik Bundesbanke Joachim Nagel v letošnjem letu pričakuje bistveno višjo inflacijo od 7 %. Šele zatem naj bi se stopnja inflacije začela postopoma zniževati na 4,5 % leta 2023 in 2,6 % leta 2024. Pozval je Evropsko centralno banko, da naj z doslednim ukrepanjem zmanjša inflacijo.

Pripravil:
Goran Križ
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu
E: goran.kriz@gov.si

 

Preberite tudi:


Kitajske zapore so močno prizadele nemško kemično industrijo

Upad izvoza nemške strojne industrije v Q1 2022