Kitajske zapore so močno prizadele nemško kemično industrijo

četrtek, 09. junij 2022
 

Zapora v Šanghaju močno prizadela nemško izvozno usmerjeno proizvodnjo

Dvomesečna zapora glavnega kitajskega industrijskega in logističnega središča Šanghaj je močno prizadela več izvozno usmerjenih proizvodnih sektorjev v Nemčiji.

Mnoga industrijska podjetja so se zaradi motenj dobavne verige, ki jih je povzročila vojna v Ukrajini, znašla v težkem položaju, ki so ga še dodatno poslabšale zapore na Kitajskem. Zaradi strogih omejitvenih ukrepov na Kitajskem so imela številna nemška podjetja težave pri pridobivanju delov in surovin, kot na primer kemikalij, elektronskih komponent in plastike.
 
Najhuje so bile prizadete industrije, kot so avtomobilska in kemična, pa tudi proizvajalci strojev in opreme ter električne opreme. Vse te industrije so tesno prepletene s kitajskim gospodarstvom.
 
Kitajska je leta 2021 predstavljala 9,5 % nemške blagovne menjave. Kar 46 % nemških proizvodnih podjetij je odvisnih od delov in surovin iz Kitajske. 
 

Kemično industrijo pestijo naraščajoče cene energije in surovin ter ozka grla v dobavi 

Nemško združenje kemične industrije VCI pravi, da obeti za nemški kemični sektor postajajo vse bolj mračni zaradi naraščajočih cen energije in surovin ter ozkih grl pri dobavi, ki so posledica vojne v Ukrajini in zapor na Kitajskem. Posledično v številnih podjetjih vlada recesijsko razpoloženje. Ozka grla pri dobavi plina in nafte so pri tem najbolj pereča. Kljub temu, da je izkoriščenost zmogljivosti obratov padla in je pod normalnim razponom, se je proizvodnja v Q1 2022 povečala za 1,3 % glede na prejšnje četrtletje, predvsem na račun farmacevtskega sektorja, kjer se je prodaja povečala zaradi 6,7 % dviga cen kemikalij. 


 

Stanje v avtomobilski industriji se je nekoliko izboljšalo

Stanje v veliki nemški avtomobilski industriji se je maja nekoliko izboljšalo. Prodajne cene avtomobilov so še vedno visoke, medtem ko proizvajalci avtomobilov v prihodnje pričakujejo le minimalne nadaljnje omejitve, ki jih povzroča vojna v Ukrajini.

Stanje naročil je dobro, a se zaloge iz meseca v mesec nekoliko znižujejo. Nemški proizvajalci avtomobilov kljub nadaljnjemu pomanjkanju delov načrtujejo povečanje proizvodnje v prihodnjih mesecih. Ker se nabavne cene višajo, avtomobilski proizvajalci nameravajo povišati tudi prodajne cene avtomobilov.
 
Viri: Factiva, ICIS News, Dow Jones 
 

Preberite še: 

Nemška kemična industrija
 
Nemška avtomobilska industrija

Globalni trendi na področju kemične industrije