Vodilni poljski proizvajalec kemikalij Grupa Azoty je od EBRD prejel 125 mio EUR posojila za uvajanje nove tehnologije in nove proizvodne linije

četrtek, 04. junij 2020

S pomočjo posojila s strani EBRD bo Grupa Azoty odprla novo integrirano enoto za dehidriranje propana in proizvodnjo polipropilena. Polipropilen je po polietilenu druga najbolj razširjena plastika in se uporablja v avtomobilski industriji, trajnih potrošniških izdelkih in embalaži. Skupina s tem načrtuje prehod na izdelke z višjo maržo ter uvedbo nove tehnologije, s katero bodo izboljšali postopek recikliranja v korist okolja.

Nov objekt bo zgrajen v mestu Police na severozahodu Poljske, blizu meje z Nemčijo. Skupni stroški projekta znašajo 1,6 mlrd EUR. Poleg EBRD sta finančna partnerja pri projektu še korejska družba Hyundai Engineering in Grupa Lotos. Grupa Azoty je uvrščena na varšavsko borzo, poljska državna blagajna pa ima v lasti 33 % družbe.

Nova integrirana enota bo druga v Evropski uniji in prva v regijah EBRD, ki bo uporabljala novo inovativno tehnologijo, katere cilj je zmanjšati skupno ogljikovo intenzivnost v proizvodnji polipropilena in zmanjšati emisije v proizvodnem procesu. Projekt je v skladu z zavezanostjo Grupe Azoty k pridobivanju energije iz obnovljivih virov in izvajanju najboljših praks za recikliranje plastike.

Investicija bo omogočila skupini Grupa Azoty, ki je največja kemična skupina na Poljskem in druga največja proizvajalka gnojil in sorodnih izdelkov v Evropi, da odpre nove proizvodne linije za izdelke z višjimi maržami. Cilj je zmanjšati odvisnost od trga s cikličnimi gnojili in okrepiti podjetje z diverzifikacijo poslovanja.

Frederic Lucenet, direktor EBRD za proizvodnjo in storitve, je izrazil zadovoljstvo, da je Grupa Azoty uspela s svojimi impresivnimi naložbenimi načrti kljub pandemiji korona virusa ter da je predlagana nova procesna tehnologija usklajena s taksonomijo EU za trajnostno financiranje v okviru evropskega zelenega sporazuma. Grupa Azoty bo tako postala prva predstavnica Poljske na Evropski platformi za krožno gospodarstvo.

Wojciech Wardacki, predsednik uprave Grupe Azoty, je povedal, da gre za zelo pomemben naložbeni projekt, tako za Grupo Azoty kot za poljsko gospodarstvo. Omogočil bo diverzifikacijo poslovnih dejavnosti Grupe Azoty, pozitivno vplival na položaj Poljske v sektorju plastike ter okrepil neodvisnost države na področju energije in surovin.

EBRD je na Poljsko začela vlagati leta 1991 in do danes je v 436 projektih vsem sektorjem gospodarstva zagotovila že 10,3 mlrd EUR.
Grupa Azoty je imela v letu 2019 2,58 mlrd EUR prihodkov, zaposlovala pa je 14.434 delavcev. Ustanovljena je bila leta 1927, sedež pa ima v mestu Tarnow na Poljskem.
 

Viri: Factiva, Electronic News Publishing

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije