Volkswagen AG bo investiral 286 mio EUR v svojo tovarno v mestu Tennessee v ZDA

sreda, 28. marec 2018

Proizvajalec avtomobilov Volkswagen AG iz Nemčije namerava investirati 286 mio EUR v proizvodnjo novega SUV vozila v tovarni v mestu Tennessee v ZDA.

S tem želi Volkswagen v prihodnjih letih podvojiti svoj trenutni tržni delež v ZDA na približno 5 %. Kljub temu, da je največji konkurent na globalnem avtomobilskem trgu, se zelo počasi prilagaja ameriškim trendom in le počasi sledi japonskim in korejskim avtomobilskim proizvajalcem v ZDA.

Volkswagen je pred tem v tovarno že investiral 756 mio EUR v proizvodnjo sedem-sedežnega SUV vozila Atlas, oblikovanega prav za ameriški trg. Volkswagen si prizadeva, da si opomore od škode, ki jo je povzročila afera z izpusti dizelskih goriv v letu 2015, zato so v podjetju pripravili novo strategijo.

Tesnejše sodelovanje družbe Volkswagen z ameriškim trgom je povezano z intenzivnim političnim nadzorom nad tem, kje avtomobilski proizvajalci izdelujejo avtomobile, ki se prodajajo kupcem v ZDA. Predsednik Donald Trump je kritiziral avtomobilska podjetja, ki so uvažala vozila v ZDA in se soočala z majhno kaznijo, hkrati pa hvalil proizvajalce avtomobilov, ki so v zadnjih 15 mesecih investirali v proizvodnjo v ZDA.

Prizadevanje predsednika Trumpa za zvišanje tarif na uvoženo jeklo in aluminij bi lahko predstavljal problem tujim avtomobilskim družbam, ki so močno odvisne od dobave materialov izven  ZDA. S postavitvijo proizvodnje v ameriški ali severnoameriški coni sporazuma o prosti trgovini pa avtomobilski proizvajalci lahko enostavno nabavljajo jeklo in aluminij pri proizvajalcih s sedežem v ZDA.

Tudi švedski proizvajalec avtomobilov Volvo je v septembru 2017 napovedal, da bo podvojil  investicijo v svojo prvo ameriško tovarno na 1 mlrd EUR, da bo lahko začel s proizvodnjo vozila SUV XC90.

Prav tako tudi družba Daimler AG načrtuje investicijo vredno 850 mio EUR v proizvodnjo električnega SUV vozila v svoji tovarni v mestu Alabama.

Japonska avtomobilska proizvajalca Toyota Motor Corp. in Mazda Motor Corp. tudi gradita novo tovarno v ZDA in sta januarja 2018 napovedala investicijo v višini 1,3 mlrd EUR v tovarni v Alabami, kjer bo Mazda izdelovala novo SUV vozilo.

Vse te naložbe so odraz tržne in politične situacije. Tovarne je potrebno posodobiti in spremeniti vozila. Volkswagen, tako kot mnogi drugi avtomobilski proizvajalci, uporablja enako inženirsko platformo za številna svoja vozila. Novi  SUV bo zgrajen na isti platformi in liniji kot model Atlas, ki je trenutno že v prodaji. Proizvodnja Atlasa se je začela decembra 2016 v tovarni v Tennesseeju, kjer so včasih izdelovali Passat limuzine.

Vir: Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije