Volkswagen je opravljal dizelske teste na opicah

sreda, 07. februar 2018

Številni svetovni mediji poročajo, da je nemška avtomobilska industrija izvajala teste za izpušne pline na opicah, pa tudi na ljudeh. To je že drugi večji škandal nemške avtomobilske industrije po škandalu Volkswagna zaradi goljufanja na dizelskih testih.

Po poročilu New York Timesa je raziskovalna skupina, ki so jo financirala velika nemška avtomobilska podjetja, naročala poskuse, pri katerih je bila ena skupina opic izpostavljena izpušnim plinovodom iz novejšega modela Volkswagen, medtem ko je bila druga skupina izpostavljena hlapom starejšega dostavnega vozila Ford.

Poskuse so izvajali že leta 2014, še preden je bil Volkswagen razkrit zaradi goljufij pri testiranju emisij, kar je pripeljalo do javnega nadzora nad emisijami dizelskih goriv.

Po poročilu New York Timesa je zdaj zaprta raziskovalna skupina naročila tudi teste, pri katerih so bili ljudje izpostavljeni dušikovemu dioksidu, ki spada v skupino onesnaževal, znanih kot dušikovi oksidi.

Zaradi te afere je Volkswagen 30. januarja suspendiral izvršnega direktorja Thomasa Stega. Družba je v izjavi dejala, da je Thomas Steg odstopil od svojih dolžnosti na lastno zahtevo. Steg je v intervjuju, objavljenem v časopisu Bild, povedal, da je vedel za eksperiment, vendar ni obvestil takratnega izvršnega direktorja podjetja Martina Winterkorna. Thomas Steg, izvršni direktor Volkswagena, je nekdanji pomočnik nemške kanclerke Angele Merkel.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije