Volkswagen se sooča s pomanjkanjem elektronskih delov

torek, 22. december 2020

Volkswagen je v petek, 18. decembra sporočil, da se sooča s pomanjkanjem ponudbe polprevodnikov, zato bo prilagodil proizvodnjo v tovarnah na Kitajskem, v Severni Ameriki in v Evropi.
 
Proizvajalci polprevodnikov na globalnem trgu so v času pandemije korona virusa svojo proizvodnjo preusmerili s prizadetega avtomobilskega sektorja na druga področja, kot je na primer potrošna elektronika. Vendar avtomobilski trgi zdaj ponovno okrevajo in celotna avtomobilska industrija, vključno s koncernom Volkswagen, se sooča s pomanjkanjem potrebnih elektronskih komponent.
 
Iz družbe Volkswagen, ki je največji proizvajalec avtomobilov v Nemčiji in celotni Evropi, so sporočili, da bo pomanjkanje vplivalo na proizvodnjo v kitajskih, severnoameriških in evropskih obratih v prvem četrtletju 2021. Prizadeti so predvsem modeli, ki temeljijo na modularni platformi podjetja pod znamkami Volkswagen, Volkswagen Gospodarska vozila, Škoda, SEAT in v omejenem obsegu tudi znamke Audi.
 
»Delamo vse, kar je v naši moči, da zmanjšamo izgubljeno proizvodnjo in zagotovimo, da se bodo lahko čim hitreje nadaljevale običajne dobave kupcem,« je povedal Murat Aksel, šef nabave Volkswagna.
 
Avtomobilska industrija danes uporablja več polprevodnikov kot kdaj koli prej, saj sedaj proizvaja tudi nova vozila z elektronskimi funkcijami, kot so Bluetooth povezava in pomoč vozniku, navigacija in hibridni električni sistemi. Polprevodniki so običajno silicijevi čipi, ki izvajajo nadzorne in pomnilniške funkcije v različnih izdelkih, od računalnikov in mobilnih telefonov, do vozil in mikrovalovnih pečic.

Prodaja avtomobilov na globalnem trgu je močno padla med prvim valom pandemije, ko je aprila prišlo do velikih zaustavitev, vendar si je od takrat že precej opomogla. Prodaja avtomobilov v Evropi je bila v prvih 11 mesecih letošnjega leta za 25,5 % nižja kot v enakem lanskem obdobju. Septembra se je prodaja vrnila na 3,1 % rast glede na prejšnji mesec, vendar je oktobra ponovno upadla, saj so številne države ponovno uvedle stroge ukrepe zaradi povečanja okužb s COVID-19. Novembrska prodaja avtomobilov v Evropi je dosegla le 12 % prodaje lanskega novembra.Viri: Factiva, The Associated Press, Reuters