Volvo Buses bo dobavil električne avtobuse najsevernejšemu operaterju na svetu

četrtek, 10. september 2020


Foto: Volvo Buses

Norveško mesto Bodö se je odločilo za celovito naročilo 31 električnih avtobusov Volvo, polnilne infrastrukture in servisa. Ko bodo julija 2021 avtobusi pričeli z obratovanjem, bodo postali najsevernejši električni avtobusi na svetu in prvi, ki bodo začeli obratovati severno od arktičnega kroga.

»Za severno Norveško to predstavlja največji trajnostni projekt na področju cestnega prometa in je izjemnega pomena tako za regijo kot za nas,« je dejal Anders Mjaaland, upravni direktor skupine Saltens Group, lastnik Nordlandsbussa, ki skrbi za upravljanje električnih avtobusov.

Prehod na tihe električne avtobuse brez emisij bo prispeval k izboljšanju urbanega okolja in občutnemu zmanjšanju vpliva javnega prevoza na podnebje. Prav tako bo predstavljal pomemben korak na poti pri doseganju ambicioznih norveških podnebnih ciljev, ki med drugim določajo, da bodo vsi mestni avtobusi v državi do leta 2025 vozili brez emisij.

Do dogovora je prišlo po temeljiti analizi Bodöjevih nenavadnih predpogojev za delovanje elektrificiranih avtobusov. »Vsako mesto je edinstveno. Za ustvarjanje optimalne rešitve je bistvenega pomena pravilna zasnova, ki ustreza lokalnim razmeram in potrebam. Ravno zato naša začetna analiza skupaj s simulacijo poti igra ključno vlogo pri našem poslovnem modelu. Topografija, pogostost poti ter bližina garaže in delavnice so prav tako pomembni vidiki naše ponudbe,« je pojasnil Svenn-Åge Lökken, direktor prodaje pri Volvo Buses na Norveškem.

Okoljske koristi elektrifikacije avtobusov odpirajo nove možnosti za prihodnje urbanistično načrtovanje. Ničelne emisije in zmanjšan hrup namreč omogočajo razširitev avtobusnih linij tudi na občutljiva območja mestnih središč, postajališča pa se lahko gradijo tudi tam, kjer to prej ni bilo mogoče, npr. v zaprtih prostorih.

Naročilo, ki vključuje 31 električnih avtobusov, je sestavljeno iz sedemnajstih električnih avtobusov 12m Volvo 7900 Electric ter štirinajst visoko zmogljivih pregibnih avtobusov Volvo 7900 Electric. Ti lahko sprejmejo do 120 potnikov. Polnilno infrastrukturo bo dobavil ABB. Še dve drugi norveški mesti, Drammen in Ålesund, sta izbrali Volvo Buses za elektrifikacijo javnega prevoza.

Volvo je leta 2020 na Norveškem prejel naročila za 63 elektrificiranih avtobusov.

Vir: MarketLine News

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije