Volvo prejel rekordno naročilo za električne tovornjake

četrtek, 07. oktober 2021

Švedska družba Volvo Trucks je od DFDS, največje ladjarske in logistične družbe v Severni Evropi, prejela naročilo za 100 električnih tovornjakov Volvo FM. Gre za doslej največje komercialno naročilo za električna tovorna vozila Volvo in eno največjih naročil za težka električna tovorna vozila po vsem svetu.

"To je pomemben mejnik v naši zavezi k prevozu brez fosilnih goriv in zelo sem ponosen na partnerstvo, ki ga imamo z DFDS. Skupaj dokazujemo svetu, da je elektrificiran prevoz težkih tovornjakov izvedljiva rešitev že danes. Verjamem, da bo to spodbudilo veliko več strank, ki bodo samozavestno naredile prvi korak na svoji poti k elektrifikaciji," je naročilo komentiral Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks.

Prve dobave električnih tovornjakov Volvo FM v družbo DFDS se bodo začele v Q4 2022 in se bodo nadaljevale skozi vse leto 2023. Električne tovornjake bodo v logističnem sistemu DFDS uporabljali za kratke in dolge prevoze po Evropi.

V družbi DFDS pojasnjujejo, da so odločeni zmanjšati emisije CO2 in ustvariti trajnostno rešitev dobavne verige za njihove stranke. Zavedajo se, kako pomembna je elektrifikacija za dosego njihovih ciljev zmanjšanja CO2. Naročilo 100 električnih tovornjakov družbi Volvo Trucks je v skladu z ambicioznim ciljem, da do leta 2030 dosežejo 45 % zmanjšanje emisij CO2.

Električni tovornjak Volvo FM Electric lahko prenese težo 44 ton (skupna bruto teža) in ima doseg do 300 km. Tovornjake lahko uporabniki polnijo na depoju čez noč (vsak tovornjak je opremljen s polnilnikom za izmenični tok) ali pa jih polnijo z visoko močjo na poti (polnjenje z enosmernim tokom). Družba DFDS se je pri nakupu odločila za finančno rešitev, ki jo ponuja Volvo Financial Services.

Zaradi trenda elektrifikacije se v Evropi pospešuje preboj električnih tovornjakov. V Evropi je bilo letos doslej registriranih že nekaj 100 električnih tovornjakov nad 16 ton, od teh pa jih je približno 40 % znamke Volvo.

Družba Volvo Trucks, ki ima vodilni položaj na trgu električnih tovornih vozil, si je zadala za cilj, da bo do leta 2030 polovica njenih globalnih dobav tovornjakov električna. Družba je serijsko proizvodnjo električnih tovornjakov začela leta 2019. Danes družba izdeluje 6 modelov električnih tovornjakov: Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL in Volvo VNR, ki ga prodajajo v Severni Ameriki. Skupina Volvo, ki ima sedež v Göteborgu na Švedskem, deluje na več kot 190 trgih po vsem svetu. Leta 2020 je neto prodaja skupine znašala 338,4 mlrd SEK, kar je približno 33,2 mlrd EUR. Delnice družbe kotirajo na borzi Nasdaq Stockholm.
 
Družba DFDS pa ponuja trajektne in transportne storitve v Evropi in okoli nje. Lani je družba ustvarila prihodke v višini 13,9 mlrd DKK, kar je približno 1,9 mlrd EUR. Družba zaposluje približno 10.000 delavcev v več kot 20 državah, njen sedež pa je v Københavnu na Danskem.
 
 


Viri: Factiva, Dow Jones , Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike