Vpliv sankcij proti Rusiji na trgovino z lesnimi proizvodi

četrtek, 14. april 2022

Posledice ukrajinske krize na globalne trgovinski tokove za les in lesne proizvode

Trgovinski tokovi z lesom so se spremenili takoj, ko je Rusija konec februarja napadla Ukrajino. Trgovinske sankcije in omejitve finančnih transakcij s strani Evrope, Severne Amerike in večjih trgov v Aziji, so ustavile pošiljke iz Rusije in Belorusije. Poleg tega je bil moten tudi izvoz iz Ukrajine. Celoten obseg izvoza lesa iz teh 3 držav na vojnem območju, je leta 2021 znašal 34 mio m3. Več kot 25 % tega obsega je bilo izvoženega v države z veljavnimi sankcijami proti Rusiji in Belorusiji.

Poleg tega sta veliki organizaciji za certificiranje lesa, FSC in PEFC, ves les iz obeh držav označili kot "konfliktni les". To pomeni, da lesa ni mogoče uporabiti v certificiranih izdelkih, kar bo vplivalo na katero koli državo, ki kupuje les iz Rusije in Belorusije ter proizvaja certificirane izdelke, na primer les, vezan les, celulozo in papir za prodajo po vsem svetu.
 

Najbolj bo prizadeta Evropa

Wood Resource Quarterly ocenjuje, da bo skupna količina mehkega lesa, ki zaradi sankcij verjetno ne bo dosegla trga v Evropi in Aziji (izven Kitajske), letos dosegla 10 mio m3. To je nekaj več kot 30 % skupnega obsega izvoza leta 2021 iz vseh 3 držav, Belorusije, Rusije in Ukrajine. Poleg tega ruski les ne bo več na voljo za kitajska podjetja, ki potrebujejo certificiran les za proizvodnjo lesnih proizvodov, ki jih potem prodajajo v Evropo in Severno Ameriko.

Najbolj bo prizadeta Evropa, ki je leta 2021 iz teh treh držav uvozila 8,5 mio m3 lesa iglavcev, saj je obseg uvoza lesa v letu 2021 predstavljal približno 10 % celotne porabe lesa v Evropi.

Čeprav kitajska vlada ni postavila nikakršnih ovir za trgovino med Kitajsko in Rusijo, so kljub temu možne prekinitve dobave med obema državama.
 

Dejavniki, ki lahko zmanjšajo trgovino z lesom tudi z državami, ki niso uvedle sankcij za Rusijo in Belorusijo

  • Umik tujih vlagateljev iz ruske lesne industrije lahko oteži proizvodnjo in izvoz na tuje trge.
  • Šibek ruski rubelj bo zelo podražil uvoz opreme in rezervnih delov za podjetja za sečnjo in proizvajalce lesnih izdelkov.
  • Odstranitev ruskih bank iz mednarodnega sistema plačilnega prometa SWIFT bo otežkočala plačila za izvožene ruske izdelke in uvoz za večino opreme za gozdarsko industrijo.
  • Ruski proizvajalci celuloze, papirja, vezanih lesnih plošč in lesa ne morejo več ponujati izdelkov s certifikatom PEFC ali FSC.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino so se globalni trgovinski tokovi gozdnih proizvodov že močno spremenili in se bodo spreminjali tudi v prihodnje. Tudi ko bo mir končno dosežen, je malo verjetno, da se bo trgovina z lesom vrnila v vzorce trgovanja pred vojno.
 
 
Viri: Factiva, Wood Resources International LLC, PR Newswire
 

Preberite še:


Izzivi rusko-ukrajinske krize

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije