Vrednost maloprodajnega trga analgetikov bo letos v Italiji dosegla 723 mio EUR, v Sloveniji pa 21 mio EUR

sreda, 12. december 2018

Po napovedih analitikov se bo vrednost maloprodajnega trga analgetikov v Italiji v letu 2018 povečala za 1 % in dosegla 723 mio EUR. Najvišjo rast vrednosti bo v letu 2018 dosegel analgetik ketoprofen za odrasle, ki se mu bo prodaja letos prodvidoma povečala za 3 %. Analitiki napovedujejo, da bo italijanski maloprodajni trg analgetikov v prihodnjih petih letih rasel po 1 % skupni letni stopnji rasti (CAGR) in v letu 2023 dosegel vrednost 751 mio EUR.

Največji konkurent na italijanskem trgu analgetikov je podjetje Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco ACRAF, ki ima v letu 2018 29 % tržni delež v vrednosti maloprodaje. Na italijanskem trgu analgetikov deluje veliko konkurentov, vodilna pa sta Angelini in GSK Consumer Healthcare. Angelini ima vodilni položaj na trgu na račun prepoznavnih blagovnih znamk Moment in Tachipirino. Zdravila Moment so namenjena zdravljenju glavobola, migrene, menstrualnih bolečin, zobobola in bolečin v mišicah. Tahipirin pa je namenjen tako odraslim kot otrokom za zniževanje telesne temperature in lajšanju bolečin.

Za primerjavo, vrednost maloprodajnega trga analgetikov v Sloveniji se bo po napovedih v letu 2018 povečala za 3 % in dosegla 21 mio EUR. Največjo rast bo letos dosegel segment lokalnih analgetikov/anestetikov, ki bo predvidoma zabeležil 4 % rast prodaje na drobno. Analitiki napovedujejo, da bo slovenski maloprodajni trg analgetikov v prihodnjih petih letih rasel po 2 % skupni letni stopnji rasti (CAGR) in v letu 2023 dosegel vrednost 23 mio EUR. Največji konkurent na trgu je GSK Consumer Healthcare, ki ima v letu 2018 38 % tržni delež v vrednosti maloprodaje.

Vir: Euromonitor International

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije