VW se pogovarja o prodaji Bugattija hrvaškemu podjetju Rimac Automobili

četrtek, 24. september 2020

Volkswagen AG je začel s pogovori o morebitni prodaji znamke luksuznih športnih avtomobilov Bugatti, kar bi lahko kazalo na širšo preusmeritev velikega nemškega avtomobilskega proizvajalca. VW, katerega blagovne znamke segajo od Audija, Porscheja, Škode, pa vse do Lamborghinija, o morebitni prodaji razpravlja s hrvaškim podjetjem Rimac Automobili. Pogovori so še v začetni fazi.

Rimac Automobili je hrvaško start-up podjetje, ki razvija tehnologijo za električne avtomobile za velike avtomobilske znamke, kot so Porsche, Aston Martin, Pininfarina in Koenigsegg. Podjetje, ki ima sedež v Sveti Nedelji na Hrvaškem, je bilo ustanovljeno leta 2009, ko je začelo razvijati ultra zmogljiv električni avtomobil. Delničarji podjetja Rimac Automobili so Porsche s 15,5 %, kitajska Camel Group s 14 %, Hyundai Motor z 11 % in Kia Motors Corporation z 2,7 % lastniškim deležem.

Maja 2019 je Hyundai Motor Group s podjetjem Rimac Automobili podpisal pogodbo o strateškem partnerstvu v višini 80 mio EUR, saj namerava sodelovati pri razvoju dveh visoko zmogljivih električnih vozil. Dva meseca kasneje je Hyundai Motor dejal, da bo še okrepil svoje strateško partnerstvo z Rimac Automobili, da bi pripomogel k temu, da Hrvaška postane center avtomobilske industrije.

Pogovori VW s hrvaškim podjetjem kažejo na to, da Volkswagen razmišlja o odprodaji delov svojega portfelja, saj se podjetje prilagaja tehnološkim spremembam, ki vplivajo na avtomobilsko industrijo na globalnem nivoju.

Leta 2017 se je Volkswagen že dogovarjal o prodaji znamke motociklov Ducati družbi Harley-Davidson Inc., vendar so posel interno blokirali predstavniki delavcev in družina Porsche-Piech.

Visoko-cenovne avtomobilske znamke, kot sta Bugatti in Lamborghini, po ocenah analitikov v prihodnje Volkswagnu ne bi veliko prispevale k rezultatom podjetja. Volkswagen sicer ne objavlja podatkov o prihodkih in dobičku za znamke Bugatti, Lamborghini ali Ducati, toda leta 2019 je Bugatti prodal le 82 vozil, Lamborghini 8.205 in Ducati 53.183. Za primerjavo, v letu 2019 so prodali 6,3 mio vozil znamke Volkswagen.

Viri: Factiva, Dow Jones, SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije