Za avtomobilsko industrijo je letos najtežje leto po letu 2009

sreda, 11. marec 2020

Prodaja avtomobilov po svetu je zaradi izbruha korona virusa strmo upadla. Na Kitajskem, od koder izvira epidemija, se je prodaja vozil februarja 2020 znižala za -80 % v primerjavi z istim mesecem lani. V Južni Koreji je prodaja avtomobilov februarja upadla za -20 % in dosegla najnižjo raven po letu 2009. Na Japonskem so letos februarja zabeležili -10,7 % padec prodaje, v Italiji pa - 8,8 %. Rezultati prodaje so slabi, kljub temu, da je letos prestopno leto z enim dodatnim dnevom in koncentraciji rekordnih petih vikendov v februarju. Prodaja v Nemčiji, največjem gospodarstvu v regiji, se je februarja zmanjšala za 10,8 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Le v ZDA so februarja 2020 beležili 8,5 % rast prodaje avtomobilov.

A drastičen upad prodaje ni zgolj posledica epidemije korona-virusa. Že pred njegovim izbruhom je začela prodaja avtomobilov v svetovnem merilu upadati. Najprej na Kitajskem, kjer so spremembe subvencij in upočasnjevanje gospodarstva v zadnjih dveh letih močno prizadele glavne avtomobilske proizvajalce. Prodaja avtomobilov že nekaj časa upada tudi v Evropi. Evropska unija uvaja pomembne nove predpise o emisijah, ki podjetja usmerjajo k prodaji električnih ali hibridnih avtomobilov.

Številni proizvajalci avtomobilov se že spopadajo s težavami v dobavni verigi zaradi zaustavitve proizvodnje na Kitajskem. Francoski proizvajalec avtomobilov Peugeot je že preusmeril pošiljke avtomobilskih delov preko letalskega transporta, da bi zagotovil nemoteno proizvodnjo. Podobne ukrepe sprejemajo tudi ostali proizvajalci, kar bo verjetno močno povečalo stroške.

Goldman Sachs je v začetku marca znižal napoved letošnjega upada prodaje avtomobilov na globalnem trgu na -3,5 % s prejšnjih - 0,3 %. Obdobje 2019 in 2020 bo po napovedih podobno obdobju finančne krize v letih 2008 in 2009, ko je veliko konkurentov na trgu propadlo.

Vir: Factiva; The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije